Европа може да се изправи пред сериозен недостиг на петрол

...
Европа може да се изправи пред сериозен недостиг на петрол
Коментари Харесай

Европа може да бъде изправена пред недостиг на петрол в следващите 10 години

Европа може да се изправи пред сериозен дефицит на нефт в границите на идващото десетилетие, като това ще направи прехода към ниcĸoвъглepoднa eнepгия още по-неотложен, написа английският „ Гардиън “, базирайки се на отчет на френския мозъчен концерн Ѕhіft Рrојесt.

Според изследването добивът на нефт може да се намали с по-бързо движение от това, с което Европейски Съюз понижава зависимостта си от изкопаеми гориво. Това крие риск от рецесия с доставките на нефт и разтърсвания при цените на черното злато.

В отчета на Ѕhіft Рrојесt се показва, че рискът от постигане на „ пиково предложение на нефт “ преди водещите стопански системи да са минали към по-зелени енергийни източници, съставлява добра причина за създаване на нов свят, в които изкопаемите горива играят доста по-малка роля.

Анализът се базира на данни на нopвeжĸaтa ĸoнcyлтaнтcĸa ĸoмпaния Rуѕtаd Еnеrgу, съгласно която добива на нефт в Русия и някогашните руски републики, отговарящи за 40% от доставките в Европа, е навлязъл в „ последователен спад “. Според данните това намаляване на добива ще надмине темпото, с което Европа се декарбонизира.

Производството на нефт в Африка, което способства за 10% от доставките в Европа, също се чака да се свие доста през идващото десетилетие.

Пандемията от COVID-19 може да ускори риска от дефицит на доставките през идните 10 години, защото тя способства за спад на вложенията в нови петролни планове.

Очаква се огромните петролни компании да понижат разноските си за годината с близо една четвърт, или съвсем 40 милиарда $, с цел да оцелеят в интервала на ниско търсене, провокиран от пандемията.

Според Rynstad рецесията може да притегли напред „ пиковото предложение на нефт “ от 2030 на 2027 година, като по-късно международният пазар ще навлезе в интервал на непрестанно намаляване.

Според ръководителят на разбора на Rystad Пер Магнус Нисвен, не е „ немислима “ обстановка, в която светът да се сблъска със срив на доставките на нефт и внезапен скок на цените, даже на фона на понижаващото се търсене.

Цените на петрола ще останат относително ниски най-малко още две години, до момента в който икономите се възстановят от шока от пандемията. Те обаче биха могли да скочат внезапно в средата на десетилетието, в случай че търсенето на нефт надмине добива.

„ Въздействието върху обществото от възможен дефицит на нефт е нещо, на което не се обръща изключително внимание. По тази причина бързият енергиен преход е от основно значение освен за климата, само че и за отбягване на трайни рецесии на разрастващите се пазари, провокирани от енергиен дефицит “, отбелязва Нисвен.

По думите му тази прогноза дава още една причина стопанските системи да понижат зависимостта си от изкопаемите горива.

Страните, които влагат повече в електрическите коли, няма да бъдат наранени толкоз от растящите цени на петрола, а останалите ще бъдат принудени да ускорят прехода си към по-чиста сила.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР