Европа може да създаде своя версия на Суецкия канал. Става

...
Европа може да създаде своя версия на Суецкия канал. Става
Коментари Харесай

Европа ще има свой Суецки канал с план да превърне огромен град в остров

Европа може да сътвори своя версия на Суецкия канал. Става въпрос за амбициозният план в Турция, който към този момент напредва.Инициативата за канала на Истанбул, управлявана от президента Реджеп Тайип Ердоган през 2021 година, има за цел да трансформира град Истанбул в световен търговски център. Президентът Ердоган назовава плана своя " вманиачен план ".

Първоначално планът срещна опозиция, заради опасения по отношение на въздействието му върху екосистемата на Истанбул.

Турското държавно управление обаче продължи с визията си за 2023 и 2053 година, изтъквайки икономическите и търговски изгоди, които каналът ще донесе на страната.

Стойността на плана за канала Истанбул се прави оценка на над 23 милиарда евро , в това число 9,3 милиарда евро за строителство от двете страни на канала и 12 милиарда евро за построяването на канала.

Каналът ще е в западната част на Истанбул, свързвайки Мраморно и Черно море. С дължина от 45 км, широчина от 400 до 1000 метра и дълбочина до 25 метра, каналът ще включва шест моста, свързващи го с европейската страна на Истанбул.

 Турция подвига таксите за прекосяване на кораби през Босфора и Дарданелите
Турция подвига таксите за прекосяване на кораби през Босфора и Дарданелите

Колко ще доближи събраната крупна сума за годината

Каналът би трябвало да бъде приключен през 2027 година, е концепцията е да сложи Истанбул като световен търговски център на картата на света, като обезпечи жизненоважен път, паралелен на фамозния пролив Босфора. Очаква се това стратегическо местонахождение да притегли голям брой търговски и туристически планове, като усъвършенства икономическите вероятности на града.

С напредването на плана за канала той дава обещание освен да промени пейзажа на Истанбул, само че и да затвърди позицията на Турция като основен състезател в интернационалната търговия.

Предвижда се да поеме прекосяването на 160 кораба или танкера годишно, облекчавайки натиска върху мощно натоварения Босфор.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР