Европа иска да рестартира отношенията със САЩ и да обърне

...
Европа иска да рестартира отношенията със САЩ и да обърне
Коментари Харесай

Европа иска да рестартира отношенията със САЩ, загърбвайки ерата на Тръмп

" Европа желае да рестартира връзките със Съединени американски щати и да обърне страницата след Тръмп ". Така е озаглавена авторска публикация на американският ежедневник " Вашингтон пост ", отдадена на упованията от днешната среща на върха на водачите на Европейския съюз в Брюксел.

Авторът Майкъл Бърнбаум показва, че европейските водачи считат да употребяват тази последна за годината си (и при немското председателство) среща, с цел да договорят цялостна нова тактика за преизграждане на напрегнатите връзки със Съединените щати след 4-те години, белязани от конфликтния метод " разделяй и владей " на президента Доналд Тръмп.

Акцентирайки на редица основни проблеми - от възобновяване на нуклеарната договорка с Иран до битката против пандемията и оправянето с климатичните промени, европейците бързат да употребяват момента с идването на новия американски водач в Белия дом. Мнозина на остарелия континент имат вяра, че заради възрастта и опита си Джо Байдън ще бъде по-заинтересуван от съдействие с Европа, в сравнение с който и да е различен американски президент в обозримото бъдеще, без значение дали той ще бъде демократ или републиканец, написа създателят.

Лидерите от двете страни на Атлантика обаче предизвестяват, че някои дразнители от времето на Тръмп ще останат, а могат да се отворят и други разграничителни линии - изключително по това, което може да се окаже най-голямото външнополитическо предизвикателство пред президентството на Байдън - възходящата настъпателност и откритост на Китай. Между европейските страни има остри разлики в методите към връзките с Пекин. Най-голямата по население и най-мощна страна на континента - Германия, има и най-тесни търговски връзки с Китай, отбелязва " Вашингтон пост ".

Европейските водачи са въвлечени и в комплициран вътрешен спор за степента, в която би трябвало да търсят самостоятелност от Съединени американски щати - цел, за която все по-настойчиво приканва френският президент Еманюел Макрон, само че на която се опълчват Германия и други страни. В тази връзка вестникът напомня думите на висшия представител на Европейски Съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел след срещата на външните министри на съюза в Брюксел тази седмица: " Ние би трябвало да сме в положение да действаме на многостранна основа, когато можем, и това е нашето желание. Но Европейски Съюз би трябвало също по този начин да е подготвен да работи и самостоятелно, когато би трябвало, с цел да прокарваме и пазиме по-ефективно нашите ползи и полезности ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР