Европа има проблем с веригата на доставки, който се усещаше

...
Европа има проблем с веригата на доставки, който се усещаше
Коментари Харесай

Скоро няма да има кой да доставя стоки до магазините в Европа

Европа има проблем с веригата на доставки, който се усещаше още преди пандемията. Липсата на фрагменти в транспортния отрасъл е съществено тестване, което след здравната рецесия се изостри още повече. През последните няколко месеца обстановката ескалира, като даже засегна и авиационния бранш. Така може да се стигне досега, в който да няма кой да доставя даже питателните артикули в магазините.

Това разяснява за Economic.bg българският евродепутат Петър Витанов, член на Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент и координатор в Комисията по превоз. По тематиката за проблематичните вериги на доставки и дефицита на чиновници в транспортния бранш се организира полемика в Брюксел сред представители на Международната организация за авто превоз (IRU) и европейски депутати, а измежду уредниците беше именно Витанов.

Според евродепутата в транспортния отрасъл единствено през предходната година незаетите работни места са били половин милион. Отворените незаети шофьорски позиции доближават 71 000 в Румъния, 80 000 в Полша и Германия и 100 000 в Обединеното кралство. В международен проект има милиони незаети позиции, което води до по-висок риск от инфлация, проблеми със обществената подвижност и срив на веригата на доставки.

Дори по-високите заплати към този момент не са задоволително привлекателни за водачите. Освен ниско възнаграждение, те се оплакват от тежките условия на труд, отделяне от фамилията за дълъг интервал от време, липса на естествени места за отмора като обособени паркинги, споделя българския евродепутат.

Професията няма по какъв начин да стане привлекателна, в случай че нямаме естествени условия за работа “, безапелационен е той

Статистиката демонстрира, че има единствено 300 000 места за паркиране на камиони в целия Европейски Съюз, а с цел да се отговори на търсенето би трябвало да се обезпечат още 100 000 места. Само 7000 от съществуващите места за паркиране в Европейски Съюз пък са в зони, сертифицирани като безвредни и сигурни.

За да нямаме нарушавания на веригите на доставки и нагледно казано да има кой да ни донесе млякото и хляба до магазина, държавните управления в Европа ще би трябвало да работят съществено върху възстановяване на инфраструктурата, места за почивки и паркиране, които да не наподобяват на бунища, а да оферират в действителност естествени условия като за 21-ви век, преосмисляне на възнагражденията, както и поощряване за присъединяване на повече дами и младежи в специалността. ”

Друг проблем в бранша, съгласно Витанов, са застаряващите фрагменти. За да стане по-привлекателна специалността за младите, споделя той, би трябвало да се заложи на автоматизация, която би могла „ фундаментално да трансформира “ бранша.

Секторът на автомобилния превоз приема нововъведенията, стига да обезпечава безвреден, сигурен и резистентен превоз на артикули и пасажери. Но, колкото и да ни се желае, в близко бъдеще няма по какъв начин да си представим, че камиони и рейсове ще се движат самостоятелно по автомагистралите. "

Минималната възраст за професионални водачи е 21 години. Според Витанов това би трябвало да се промени и да се сътвори опция и за 18-годишните, които завършат гимназия, да получават такава подготовка. Проблем на много места в Европа е и високата цена на курсовете за професионални водачи, която доближава до 13 000 евро.

Кой младеж има тези финансови благоприятни условия? Съгласете се, че не е разумно 18-годишните да имат право да ръководят самолети, само че не и камиони. “
Ситуацията в България
Според евродепутата в България казусът не се усеща по този начин съществено, най-малко за момента. Интересът към специалността обаче стартира да замира и българският транспортен отрасъл също скоро ще се сблъска с действителността. По думите на Витанов преди 30 години специалността е била мечтана от всички, тъй като е давала опция за свободно пътешестване отвън страната.

Те имаха достъп до разнообразни артикули, недостъпни за елементарния българин заради затворения пазар. Отсъстваха дълго време от страната, само че заплатата им позволяваше да имат доста повече от междинния българин. Всъщност, заплатата на водач на камион и през днешния ден е колкото на народен представител в българския парламент. “
Авиационният бранш
В авиационния бранш обстановката не е по-различна. По време на летните месеци в Европа и Съединени американски щати стотици хиляди пасажери бяха принудени да чакат на опашки по огромните летища. Проблемът още веднъж бе обвързван с неналичието на фрагменти. По време на пандемията, когато светът бе в изолираност, въздушните пътувания понижиха и по този начин бяха освободени огромен брой фрагменти.

С връщането към нормалността, пътуванията още веднъж се възобновиха, само че към този момент нямаше задоволително фрагменти, които да отговорят на натоварването. Така се стигна до митинги на чиновници, които упорстваха за по-добри условия на труд и по-високи хонорари. Авиокомпаниите и летищните оператори пробват да привлекат нови чиновници, само че образованието лишава месеци.

Според Витанов тези фактори предвещават завършек на евтините самолетни билети и сложна есен за доста пасажери.

Всичко това – натоварени летища, забавени или анулирани полети, както и по-високи цени на самолетните билети на някои самолетни компании – вещае сложна есен за доста пасажери в Западна Европа. А наклонността в международен проект е, че евтиното пътешестване ще остане в историята “, споделя евродепутатът.
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР