Европа е заплашена от нова дългосрочна криза, свързана с аномално

...
Европа е заплашена от нова дългосрочна криза, свързана с аномално
Коментари Харесай

Задава ли се битка за водни ресурси в Европа

Европа е застрашена от нова дълготрайна рецесия, обвързвана с аномално ниските за тази част на света превалявания през годината и високите температури през лятото. Това написа в собствен разбор на основата на експертни отзиви изданието Politico (за Европа). Вестникът показва, че Европа " страда от тежка суша най-малко от 2018 година. Така, " дълготрайното стопляне " на континента " пречи на попълването на запасите от влага в почвата, което пък води до пораждане на " циничен кръг " за дефицит на вода ".

По думите на представителя на Обединения център за проучвания към Европейската комисия, Андреа Торети, представени от изданието, това лято " Испания, южните региони на Португалия, Италия и Франция ще бъдат изключително изложени на риск от суша. Освен това, рискови условия за пораждане на ( извънредно ) засушаване се следят и в Полша, България, Румъния и Гърция " .

По данни на Европейската обсерватория за сушите, дефицит на водни запаси пред тази година е " регистриран (дори) и в скандинавските страни ", отбелязва Politico.

За да излезе от " порочния кръг на дефицит на вода " , на Европа ще са й нужни " съвсем 10 години, през които ще падат интензивни превалявания ", счита хидролог от Института за проучване на климата в Потсдам (Германия).
 Снимка 584762
Източник:

Реализирането на подобен сюжет обаче, се затруднява от световното изменение на климата, което води до три съществени последствия за континента.

Първо , в европейските страни се покачва междинната температура на открито, което форсира процеса на изпаряване на влагата (в атмосферата и в почвата).

Второ , забавя се придвижването на въздушните потоци, което води до продължителни интервали на засушаване или наводнения.

На трето място, понижава снежната завивка и площта на ледниците (във високите елементи на планините), което намалява доста притока на води към огромните реки в района.

В същото време, сушата става даже " политически проблем " за някои европейски страни, където има обилни различия сред представители на разнообразни стопански и обществени групи по въпроса за даване на предпочитан достъп до водни запаси.

Ярък образец за посоченото е неотдавна случилото се във Франция - там през март 2023 година имаше " жестоки конфликти " сред фермери и представители на екологични организации. Природозащитниците се противопоставяха на построяването на водни резервоари, употребявани в селското стопанство за напояване на земеделските култури при положение на засушаване.

Битката за разпределението на водните запаси в Европа (а и не само) " към този момент стартира ", обобщава в разбора си изданието.
 Пресъхнали реки, гладуващи животни и разорени фермери: жертвите на сушата в Европа
Пресъхнали реки, гладуващи животни и разорени фермери: жертвите на сушата в Европа

Горските пожари, които са към този момент из целия континент унищожават огромни територии гори

Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР