Европа е в огнен капан! Няколко страни се борят упорито

...
Европа е в огнен капан! Няколко страни се борят упорито
Коментари Харесай

Огнен ад в Европа: Пожари взеха три жертви в Гърция и четири в Италия! В Португалия избухват мини

Европа е в огнен капан! Няколко страни се борят настойчиво със смъртоносни горски пожари, а специалистите предизвестяват, че в идващите дни температурите ще се повишават, написа 24часа. 
Прочетете още
Разразилите се пламъци в Гърция взеха три жертви. Министерството на защитата разгласи тридневен печал във въоръжените сили поради водачите, които изгубиха живота си при гасенето на пламъците над остров Евбея. 34-годишният пълководец Христос Мулас и неговият втори водач, 27-годишният Перикъл Стефанидис, станаха жертви на бушуващия от седмица насам огън на гръцките острови.

" Очаква ни мъчно лято. Единственото избавление е да спре вятърът ", изясни на извънредно съвещание на Министерския съвет министър председателят Кириакос Мицотакис и добави, че държавните органи в цялата страна остават в нараснала подготвеност за реакция при риск от нови пожари, породени от рисковите температури.

Как починаха двамата водачи?

Трагедията се случи до момента в който самолетът им Canadair CL-215, който се бори с горските пожари, се разрушава на остров Евия, източно от Атина. Телевизионни фрагменти демонстрираха по какъв начин машината пуска вода над пламъците, а след това се разрушава в рид и избухва в пламъци.

Държавната телевизия ERT заяви и за още една жертва - 41-годишен животновъд, който бе в неопределеност от неделя. Тялото му беше намерено обгоряло в барака в мъчнопроходим регион на Евбея.

Стотици пожарникари, подкрепени от сили от Турция и Словакия, се борят с огъня, който бушува на островите Родос, Корфу и Евбея от сряда и се популяризира поради горещото и прохладно време, до момента в който туристи са евакуирани със самолети.

Мицотакис сподели пред министри във вторник, че идващите дни ще бъдат сложни, а времето може да се усъвършенства в четвъртък.

Какво предизвестяват специалистите в страната?

В момента дейните пожарите там са 53. Основно в Родос и Корфу - на три фронта. Те са в селата Луцес, Имеролия и Сики. Хората бяха евакуирани в посока към пристанището Касиопи.

Очаква се високите температури да набъбнат още в сряда и даже да надвишават 44 градуса по Целзий в някои области. Кметът на Родос заяви във Фейсбук, че районът е изправен пред невиждано злополучие. Прокурор е наредил инспекция на аргументите за пожарите и готовността и реакцията на управляващите, предава ERT. Телевизията заяви, че към 10% от земята на острова е изгоряла.

Гасенето продължава със сухопътни пожарникари, шест самолета и четири хеликоптера.

Властите поучават всички почиващи да изоставен страната.  Вече към 3000 летовници са се прибрали вкъщи със аероплан. Туроператорите анулират идни пътувания.

Горски пожари бушуват в Португалия и Хърватия

В битка с пламъците са се впуснали и управляващите южно от град Дубровник. Силният вятър обаче пречи на потреблението на самолети. В акцията вземат участие към 130 огнеборци, а локално издание заяви, че пожарите са провокирали експлоадирането на мини на непосредствен рид, останали от войната в някогашна Югославия. Пожар избухна и в региона на Сплит, където на терен работят 65 пожарникари и три самолета.
 Български пожарникари оказват помощ за гасенето на пожарите в Гърция. СНИМКА: ПБЗН Български пожарникари оказват помощ за гасенето на пожарите в Гърция. СНИМКА: ПБЗН
Подкрепени от локални поданици, стотици португалски пожарникари също се опитваха във вторник да изгасят пламъците, обхванали естествен парк покрай известната туристическа дестинация Кашкайш, само че бурните ветрове усложняват напъните за преодоляване на пожара.

Горският пожар горящ в 17 ч. в планинска област, която е част от естествения парк Синтра-Кашкайш с повърхност от 45 кв. км на запад от столицата Лисабон.

Кметът на Кашкайш Карлош Карейраш съобщи, че поривите напразно до 60 км/ч са най-голямото предизвикателство отсега нататък и че доста хора са били евакуирани като защитна мярка.

В Алжир държавната телевизия заяви, че пожарникарите са съумели да овладеят горските пожари по средиземноморското крайбрежие на страната. Огънят взе 34 жертви и провокира затварянето на два гранични пункта със прилежащ Тунис.

Четири жертви на пожарите в Италия

Четири са жертвите на пожарите в Италия. Трима от починалите са в Сицилия, а един в Реджо ди Калабрия. Близо 2000 бяха евакуирани.

В някои елементи на Сицилия температурите набъбнаха до 47,6 градуса по Целзий в понеделник, покрай историческия връх в Европа от 48,8 градуса по Целзий, регистриран на острова преди две години.

Катания, основен град в Източна Сицилия, е обиден от прекъсване на водата и на тока, което съгласно локалните управляващи се дължи на горещините.

Летището в града, което е петото по величина в Италия, върна 50% от потенциала си, откакто беше затворено предходната седмица поради пожар в един от терминалите.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР