Европа е увеличила вноса на втечнен природен газ (LNG) през

...
Европа е увеличила вноса на втечнен природен газ (LNG) през
Коментари Харесай

Вносът на втечнен газ в Европа през първата половина на февруари е нараснал с 80%

Европа е нараснала вноса на полутечен природен газ (LNG) през първата половина на февруари с 80%. Това споделя старши консултантът от VYGON Consultant Екатерина Колбикова пред  РИА Новости, представена от уеб страницата 3е.

„ За първата половина на февруари 2022 година Европа е внесла 8 милиарда куб м газ под формата на полутечен природен газ, което е с 80 % повече от аналогичния интервал на предходната година “, споделя тя. Вносът на LNG за Европа през 2022 година може да се усили с 13 милиарда куб м – с 12,5% спрямо 2021 година – до 120 милиарда куб м, предвижда анализаторът.

Тя прецизира, че делът на съветския газ през 2021 година е надхвърлил 60 % от европейския импорт. Общо, съгласно резултатите от предходната година „ Газпром “ е нараснал експорта на газ за страните отвън Оперативно-наблюдателно дело с 5,8 милиарда куб м до 185,1 милиарда куб м.

„ Освен това не би трябвало да се не помни, че Русия реализира доставки за Европа и под формата на LNG, които са към 19 милиарда куб м. През 2022 година по-скоро става въпрос за по-малки размери, поради запазващата се по-малко привлекателна цена по договорите на „ Газпром “ спрямо цената на LNG от Съединени американски щати “, прибавя тя. Едва ли обаче делът на съветския газ ще спадне под 50%, счита анализаторът.

Що се касае за Съединени американски щати, делът му в европейския импорт на LNG може да се усили от 28% през 2021 година до 35 % през 2022 година, защото до октомври евентуално за доставчиците на американски LNG с повече награда ще се употребява не Азиатско-Тихоокеанския район, а европейският.

Европа може да бъде по-привлекателен пазар за американските снабдители на полутечен природен газ през второто и третото тримесечие, изключително през април, когато в района ще стартира сезонът на нагнетяване на газ в подземните газохранилища, счита специалистът.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР