Европа е разделена между гълъби, които настояват за бърз дипломатически

...
Европа е разделена между гълъби, които настояват за бърз дипломатически
Коментари Харесай

Европейско проучване: Дайте на Путин каквото иска, за да спре войната!

Европа е разграничена сред " гълъби ", които упорстват за бърз дипломатически излаз от войната в Украйна и " ястреби ", които приканват Путин да бъде победен. Това написа авторитетният английски в. " Таймс ".

Повечето европейци са подготвени да одобряват териториални загуби на Украйна в подмяна на прекъсване на войната колкото се може по-скоро, сочи ново изследване, което обрисува дълбоки политически разделения в цяла Европа.

Идните дни и седмици са сериозни за бъдещето на Украйна, до момента в който Русия реализира военни триумфи в Донбас, а основни европейски страни търсят дипломатически завършек на войната, без са бъде унижавана Москва.

Европейските страни бяха опълчени от изненадващо миролюбивия коментар на френския президент Еманюел Макрон, че Западът " не би трябвало да унижава Русикя ", с цел да " построи път за излаз от войната посредством дипломатически ограничения ".

Президентът на Полша Анджей Дуда отвърна, като напомни Втората кветовна война и попита: " Дали някой е приказвал с Адолф Хитлер по този Начин? Дали някой сподели, че той би трябвало да избави престижа си?”

Поляризацията е видна и при публичното мнение, сочат резултатите от ново изследване, извършено от Европейския Съвет за интернационалните връзки (ECFR), основан в Берлин мозъчен концерн, съгласно което мнението на Макрон надвива в Италия, Германия и Франция.

“Голямото разделяне е сред тези, които желаят неотложен завършек на войната и тези, които упорстват Русия да бъде осъдена. Европейските жители са обезпокоени от цената на икономическите наказания и опасността от нуклеарна ескалация. Ако не се случи нещо трагично, те ще са против една продължителна война ", отбелязва шефът на ECFR Марк Ленард.

Ленард предизвестява, че разделянето заплашва да повтори дълговата рецесия в Еврозоната, която съвсем раздра Европейския съюз и единната валута сред 2010 и 2015 година

В тесетте страни, в които е извършено изследването - Италия, Германия, Румъния, Франция, Швеция, Испания, Поругалия, Финландия, Англия и Полша, 35% се афишират за неотложен мир. Едва 22% пазят мнението, че " само провалянето на Русия може да донесе мир ".

В най-важните европейски страни резултатите са още по-сериозни - 52% от италианците, 49% от германците и 41% от французите се афишират за мира, даже на цената на териториални отстъпки на Украйна.

В Полша 41% се афишират за продължителна война, която да докара до разгромяването на Русия, като едвам 16% желаят мир непременно.

В Италия и Германия последователите на войната са надлежно 16% и 19%.

Британците са тотално разграничени, като 22% се афишират за мир, а 21% - за война до дъно, цели 32% не могат да преценяват.

Резултатите от прочуването ускоряват страховете, че Украйна ще попадне под натиска на Франция, Германия и Италия да съобщи част от територията си - реминисценция за Мюнхенското съглашение от 1938 г, когато Чехословакия ме притисната от Лондон и Париж да направи териториални отстъпки, с цел да умиротвори Хитлер.

Източноевропейските ястреби, водени от Полша, акцентират, че Европейски Съюз пропусна да спре Путин при поредните експанзии против Грузия през 2008 г и заграбването на Крим и част от Източен Донбас през 2014 година

Най-големите терзания на към 60% от европейците са свързани със опасността от нуклеарна офанзива от страна на Русия и стремглаво увеличаващите се цени, изключително на енергийните запаси.

Хората в " Германия, Италия и Франция се тревожат от последствията от войната върху цената на живота и енергийните цени ", сочат резултатите от проучването, до момента в който " шведите, британците, поляците и румънците са по-притеснени от опасността с нуклеарна война ".

Проучването е извършено от Datapraxis и YouGov сред 28 април и 11 май.

Превод и редакция: Епицентър.БГ

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР