Европа е неимоверно свързана със завода на германската химическа компания

...
Европа е неимоверно свързана със завода на германската химическа компания
Коментари Харесай

Как недостигът на газ за немския химическия гигант BASF може да вкара Европа в криза

Европа е неимоверно обвързвана със завода на немската химическа компания BASF в Лудвигсхафен (град в югозападната част на Германия) - индустриален комплекс с повърхност от 10 кв. км, който е толкоз просторен, че компанията разполага със лична автобусна мрежа, която транспортира чиновниците от портите на завода до работното им място. BASF е най-голямата химическа компания в света.

Страничните артикули от производството на амоняк да вземем за пример се придвижват по 2850 км тръбопроводна мрежа от единия до другия завършек на обекта, където се рециклират за произвеждане на тор, дезинфектант, дизел или въглероден диоксид за газирани питиета.

Така нареченият принцип verbund (композитен) е основен за 157-годишното израстване на BASF от " Баденска фабрика за анилин и сода " до най-големия химически производител в света. Сега, когато Владимир Путин мощно ограничи износа на сила за Европа, тази гениална взаимосвързаност може да се окаже нейната крах.

Предприятието в Югозападна Германия е подвластно от газа като суровина и енергиен източник, като годишно използва почти толкоз, колкото цяла Швейцария, а BASF играе и дейна роля в обезпечаването огромна част от този газ да бъде внасян на ниска цена от Русия.

Ако немската страна бъде принудена да ограничи потреблението на газ за промишлени потребности тази зима, BASF твърди, че може да понижи потреблението си до известна степен, като ограничи обособени фабрики или размени газа с мазут на някои стадии от производството. Тя към този момент е понижила производството на амоняк на място, като вместо това доставя химикала от чужбина.

Въпреки това, защото 125-те индустриални предприятия в Лудвигсхафен съставляват взаимосвързана верига за основаване на артикули, има възможност спадът на доставките на газ да докара до прекъсване на целия обект.

" Ако стартираме да получаваме доста и непрекъснато по-малко от 50% от оптималните ни потребности, ще би трябвало да спрем целия обект ", споделя Даниела Рехенбергер, представител на компанията. " Това е нещо, което в никакъв случай не се е случвало в историята на BASF, и нещо, което никой тук не би желал да види. Но няма да имаме огромен избор. "

Тъй като немските газови складове са цялостни на 87%, нараства оптимизмът, че тази зима може да се избегне въвеждането на ограничавания. Но даже и тогава високите цени на газа могат да принудят компании като BASF да спрат производството. Тъй като огромни елементи от компанията работят непрекъснато от 60-те години на предишния век, BASF споделя, че не е ясно дали производството може просто да бъде рестартирано по-късно или спадът на налягането ще докара до строшаване на някои машини.

Последиците от прекъсването на производството в Лудвигсхафен биха били огромни освен за най-голямата европейска стопанска система, само че и за целия континент. Купувачите към момента свързват буквите на BASF с аудио- и видеокасетите, само че в средата на 90-те години на предишния век компанията продаде този бизнес филиал и през днешния ден продажбите ѝ са най-вече сред предприятия; продуктите ѝ са по-невидими, само че и по-необходими.

Химикалите, създавани от BASF, се употребяват за произвеждане на всевъзможни артикули - от паста за зъби до витамини, от строителна изолираност до пелени. Тя е един от най-големите производители на ибупрофен за болкоуспокояващи в света, а автомобилната промишленост съставлява 80% от продажбите ѝ, което значи, че нарушаването на работата на тръбопроводите в Лудвигсхафен би имало директно влияние върху райони, в които се създават коли, като Емилия-Романя, Каталуния или О дьо Франс.

Един от дребното останали крайни артикули, които към момента се създават в Лудвигсхафен, е AdBlue - течност, която се употребява за понижаване на замърсяването на въздуха от дизеловите мотори. Тя е законово условие за тежкотоварните транспортни средства, тъй че дефицитът ѝ може да докара до прекъсване на камионите в цяла Европа.

Съгласно немското законодателство, частните семейства ще бъдат изключени от нормирането на газа, както и други " предпазени " консуматори, като домове за възрастни хора или лечебни заведения. Основната тежест на пониженията ще би трябвало да бъде понесена от индустрията, която дава отговор за към една трета от търсенето в страната.

Федералният мрежови регулатор задължи огромните промишлени консуматори да показват своите условия в централизирана база данни, която би трябвало да проработи тази есен, с цел да се реши къде прекъсването на доставките би имало най-опустошителни последствия. Очаква се химическата индустрия да бъде първата на опашката за помощ.

Въпросът е до каква степен е заслужено немското държавно управление да оказва помощ на компанията с спорно минало.

Връзките на химическата компания с съветската държавна енергийна компания „ Газпром “ датират от времето директно след обединяването на Германия през 1990 година, когато тя се пробва да употребява новооткритите пътища за доставка на газ от изток, с цел да разбие монопола на личния немски търговец „ Рургаз “. Чрез дъщерното си сдружение „ Wintershall “ тя съфинансира построяването на " Северен поток 1 " - газопроводът, с който Кремъл се опита да изнуди Европейския съюз тази година, и " Северен поток 2 ", който беше спрян тъкмо преди нахлуването в Украйна през февруари.

Сътрудничеството процъфтяваше, макар възходящите доказателства за експанзията на Москва: през 2015 година, година след анексирането на Крим от Русия, „ Wintershall “ съобщи най-големия контейнер за предпазване на газ в Западна Европа в Реден на „ Газпром “ в подмяна на акции в газови залежи в Западен Сибир. Според BASF по това време размяната е била " политически мечтана и политически подкрепена ", а стратегическите газови запаси не са били считани за приоритет от тогавашния канцлер Ангела Меркел.

Но ролята, която BASF е изиграла за предизвикването на актуалната енергийна рецесия, може да не бъде премълчавана толкоз елементарно в дълготраен проект. Нейният основен изпълнителен шеф Мартин Брудермюлер, който през април се опълчи гласно на ембаргото върху съветския газ, наподобява на " подпалвач, който първо подпалва къщата, а по-късно твърди, че единствено той е в положение да я изгаси ", написа в скорошен коментар редакторът на вестник " Таз ".

Изгодната връзка на химическата компания с " Газпром " продължава и до през днешния ден макар войната на Русия в Украйна, която накара Европейски Съюз да наложи наказания на няколко високопоставени лица, свързани с " Газпром ", въпреки и не на самата компания. BASF приключи активността си в Русия и Беларус през юли, само че направи изключения за подкрепяне на производството на храни и резервира каузи си във „ Wintershall “, в този момент прочут като „ Wintershall Dea “. През първата половина на годината химическата компания осъществя огромни облаги, основно с помощта на това дъщерно сдружение, което се възползва от високите цени на петрола и газа. BASF има две трети от „ Wintershall Dea “, а останалата част се държи от руско-израелския олигарх Михаил Фридман, който е обект на наказания от страна на Европейски Съюз и Англия. Коригираната чиста облага на енергийната компания през първата половина на тази година е 1,3 милиарда евро, като облагата без налози в Русия е повишена пет пъти в съпоставяне със същия интервал на 2021 година BASF твърди, че тези облаги идват от творби от " Газпром " газ, продаван на съветския пазар, а не в Европейски Съюз.

През последните месеци компанията се пробва да навакса изгубеното време, като стартира да построява слънчев парк в Бранденбург и огромен вятърен парк край холандското крайбрежие, с цел да подсигурява, че възобновимите енергийни източници ще покриват по-голяма част от енергийните ѝ потребности. Но запазването на веригата за произвеждане в Лудвигсхафен без газ може да се окаже непреодолимо предизвикателство.

Незаменимият централен детайл на обекта са двете парни крекинг пещи, които, задвижвани с газ, " раздробяват " производните на суровия нефт на по-малки съставни елементи посредством бързото им нагряване до 840 C. В началото на септември на територията на BASF на река Рейн беше открита тестова площадка, която употребява електричество, а не газ за крекинг на въглеводородите, само че тя няма да бъде решение за идната зима.

" Това не е нещо, което може да се направи за два месеца ", споделя Нонаст. " Може да е допустимо за пет години, само че единствено тъй като започнахме да го изследваме преди пет години ". /БГНЕС

-----------------------------

Филип Олтерман за " Гардиън "
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР