Европа е на страна на Украйна от първия ден и

...
Европа е на страна на Украйна от първия ден и
Коментари Харесай

От нашия специален пратеник: Фон дер Лайен в Киев: Досега ЕС е предоставил 50 милиарда евро на Украйна

Европа е на страна на Украйна от първия ден и ще остане на нейна страна и вбъдеще, освен по време на войната, само че по-късно за възобновяване. Това сподели ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен измежду среща в президента на Украйна Володимир Зеленски.

Фон дер Лайен дойде в Киев с 15 еврокомисари, с цел да разискват съдействието допълнително от 20 области.

Първата тематика в диалозите е обезпечаването на икономическата сигурност на Украйна, с цел да може страната да продължи да действа. Фон дер Лайен напомни, че преди 2 седмици е възложен първият транш от финансовата помощ от 18 милиарда евро за 2023 година Като цяло икономическата, филантропичната и военната поддръжка на Европейския съюз за Украйна възлиза на съвсем 50 милиарда евро, а дружно с военната помощ от обособените страни доближава до 66 милиарда.

Върховният представител по въпросите на сигурността и външните работи Жозеп Борел заяви, че Европейски Съюз ще усили двойно броя на подготвителната задача за украинската войска. До края на годината ще бъдат подготвени 30 000 украински военни, в това число по какъв начин да работят и с танковете " Леопард ".

Еврокомисарите и украинските министри разискват и обезпечаването на енергийната сигурност на страната. Брюксел ще достави на 30 милиона енергоспестяващи крушки, като първите доставки към този момент са направени. Ще бъдат доставени и 2400 генератора и слънчеви акумулатори за публични здания, лечебни заведения и учебни заведения. Украйна ще може да взе участие в взаимните поръчки на газ, които държавите-членки провеждат.

Фон дер Лайен сподели през днешния ден, че Путин би трябвало да заплати за жестоката война, която е почнал. Според нея европейските наказания подкопават съществено съветската стопанска система. Таванът на цената на суровия нефт към този момент коства на Русия към 160 милиона евро дневно.

" Ние преди малко взехме решение да въведем, с нашите сътрудници от G7, спомагателна горна граница на цените на съветските петролни артикули. И до 24 февруари, тъкмо една година от началото на нашествието, ние се стремим да имаме 10-ия пакет от наказания. Цената, която Русия заплаща, пораства с всеки минал ден. Русия също ще би трябвало да компенсира породените от нея опустошения и да способства за възобновяване на Украйна. Ние изследваме с нашите сътрудници по какъв начин да използваме съветските обществени активи в интерес на Украйна ", сподели тя.

Брюксел ще работи дружно с Украйна и за основаването на Международен център за наказателно гонене на закононарушението експанзия в Украйна, който ще бъде в Хага. Той ще координира събирането на доказателства за военните закононарушения на Русия в Украйна.

Фон дер Лайен сподели още, че чака от Русия да продължи да извършва изискванията за приемане в Европейски Съюз. Тя поздрави Зеленски за бързата реакция в случаите на корупция по високите етажи на властта в Киев.

Българска национална телевизия е единствената българска медия със специфичен делегат на мястото на събитието. Очаквайте репортажите на кореспондента ни Десислава Апостолова в новинарските ни излъчвания, излъчвания и на уеб страницата ни www.bntnews.bg

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР