Европа е изправена пред нарастващо противопоставяне срещу политиките за справяне

...
Европа е изправена пред нарастващо противопоставяне срещу политиките за справяне
Коментари Харесай

Европа е изправена пред нарастващо противопоставяне срещу зелените политики

Европа е изправена пред възходящо опълчване против политиките за справяне с изменението на климата и запазване на околната среда, което кара зелената й стратегия да стартира да се разпада, написа Ройтерс в собствен разбор.

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

Премиерът Риши Сунак сподели на 20 септември, че ще отсрочи възбраната върху продажбите на нови бензинови коли и задачите за битово отопление до 2035 година, с цел да резервира единодушието на английския народ за прекосяване към чиста нула, наред с други промени в тактиката за климата. Сунак отхвърли да смекчава климатичните цели на Англия, повтаряйки по-ранни мнения, че Англия може да си разреши по-бавен прогрес, тъй като е „ толкоз надалеч напред “.

Британските съветници по въпросите на климата обявиха през юни, че не вършат задоволително, с цел да реализиран задачата си за нулева чиста консумация в средата на века.

Поръчан от държавното управление обзор също по този начин откри, че компаниите се оплакват от недостатъци в капиталовата среда на Англия, в това число променчив ангажимент към енергийния преход. Напредъкът в региона на вятърната сила на сушата и в морето беше възпрепятстван от промени в разпоредбите, което накара някои бизнесмени да предупредят, че ще им бъде мъчно да влагат във Англия без по-добри тласъци.

ГЕРМАНИЯ

Германия ще спре за неопределен срок проектите за по-строги стандарти за изолираност на здания, сподели министърът на околната среда Робърт Хабек на 24 септември след недоволства от промишлеността, че ограниченията са прекомерно скъпи и нанасят щета на депресирания строителен бранш. Долната камара на Народното събрание на Германия одобри през септември законопроект за последователно унищожаване на отоплителни системи с нефт и газ, макар че законодателството беше подложено на критика от консерваторите като прекомерно скъпо и от еколозите като незадоволително мощно.

Споровете към закона доведоха ръководещата коалиция покрай колапс, до момента в който тя не се съгласи да смекчи първичния законопроект. Спорът оказа помощ за издигането на крайнодясната " Алтернатива за Германия " на второ място в социологическите изследвания. Партията оспорва, че човешката активност е причина за изменението на климата.

Гневът против дейностите за понижаване на броя на колите също удари поддръжката за Зелените на локалните избори тази година, настояват социолозите.

Представители на авиационната промишленост, в това число основният изпълнителен шеф на Lufthansa Карстен Шпор, предизвестиха, че няма да е допустимо да се реализиран новите цели на Европейски Съюз за стабилно авиационно гориво (SAF) с актуалното произвеждане.

ИТАЛИЯ

Дясното държавно управление на Италия отблъсква набор от начинания на Европейския съюз, ориентирани към екологизиране на стопанската система с аргумента, че локалният бизнес не може да си разреши задачите на прехода.

Италия упорства Европейски Съюз да смекчи инструкция, ориентирана към възстановяване на енергийната успеваемост на постройките, да пренапише проектите за последователно унищожаване на колите с мотори с вътрешно горене и сложи под въпрос устрема за понижаване на промишлените излъчвания.

Според актуалните политики Италия изостава от графика за реализиране на задачите за декарбонизация за 2030 година.

В същото време държавното управление продължава с други аспекти на зеления дневен ред. Например през юли тя съобщи, че желае да употребява парите на Европейски Съюз за капиталова стратегия на стойност към 19 милиарда евро (20,1 милиарда долара), с цел да укрепи енергийните и газовите мрежи и да направи стопанската система си по-екологична.

ХОЛАНДИЯ

Партията BBB или BoerBurgerBeweging (Движение на фермери-граждани), учредена през 2019 година в контраст на проектите на държавното управление за фрапантно понижаване на замърсяването с азот във фермите, претърпя метеоритен растеж в анкетите.

Яхвайки вълна от митинги против екологичните политики на държавното управление, тя ненадейно победи консервативната партия VVD на районните избори през март.

Възходът на BBB беше огромен удар за последното съдружно държавно управление, което се разпадна през юли.

Проучване на Ipsos преди парламентарните избори през ноември сложи BBB, която завоюва едно място в долната камара през 2021 година - на четвърто място с 9,5%, близо 8 процентни пункта след VVD. Ако BBB реализира огромен триумф, това може да сложи холандската политика за ограничение на азота в конфликт с Европейски Съюз.

ПОЛША

Правителството на Полша, дълго време консервативно във връзка с екологичните политики вкъщи и изправено пред избори през октомври, отиде крачка напред, като съди Брюксел.

Досега тя споделя, че е подала тъжби до Съда на Европейски Съюз по отношение на възбраната на Европейски Съюз за транспортни средства с вътрешно горене от 2035 година, увеличението на задачата за понижаване на излъчванията на блока, намаляването на безплатните разрешителни за CO2 и това, което назова интервенция в националното ръководство на горите.

Изправена пред напън от страна на миньорските профсъюзи, Полша също по този начин отсрочи проекта за понижаване на зависимостта си от въглища, като намали статуса на идната си актуализация на енергийната политика до просто „ консултация “.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР