Европа е готова да посрещне пиковото потребление на природен газ

...
Европа е готова да посрещне пиковото потребление на природен газ
Коментари Харесай

Газохранилищата е Европа са пълни, а енергийни компании се обръщат за съхранение към Украйна

Европа е подготвена да посрещне пиковото ползване на природен газ през зимата, макар опасенията поради войната в Украйна и лимитираните доставки от Русия.

Хранилищата за природен газ в Европейския съюз наближават оптималния си потенциал, което кара локалните енергийни компании да насочат непотребните количества към газохранилища в Украйна, преди настъпването на зимните месеци и обвързваното с тях пиково търсене.

Съоръженията за запазване на газ в Европейския съюз са запълнени на съвсем 99% и запасите надвишават задачите на Брюксел от 90% до ноември, оповестява авторитетното издание " Файненшъл таймс ", базирайки се на данните на Асоциацията на европейските оператори на газова инфраструктура (Gas Infrastructure Europe - GIE).

Изданието отбелязва, че огромните количества природен газ, складиран в Европейски Съюз, вършат общността по-малко уязвима от енергийни шокове, и са гаранция, че Европа ще разполага с цялата нужна й сила за идната зима.

Според Наташа Филдинг, която следи ценообразуването на газа в Европа в " Аргус " (компания за разбори на цените), Европа се е запасила толкоз добре, колкото е допустимо, само че риск въпреки всичко има.

" Рискът от дефицит на газ в Европа е невисок тази зима, само че въпреки всичко има подобен и той е обвързван с огромни непланирани спирания на доставките или дълги захлаждания, които може да обиден Европа и Азия едновременно ", споделя Наташа Филдинг.пред " Файненшъл таймс ".

Тъй като вместимостта на складовете в Европейски Съюз е съвсем изчерпана, фирмите все по-често се обръщат към Украйна, където се намират едни от най-големите газохранилища в Европа. Това покачва количеството природен газ, съхранявано в страната, до най-високото равнище, откогато Русия стартира война в Украйна.

Други компании заплащат на танкери за транспорт на полутечен природен газ да работят като " плаващи складове ".

Освен да обезпечи потреблението през зимата, спомагателните количества съхранен газ могат да предотвратят повишаване на синьото гориво в Европа, регистрират анализатори. В момента референтната цена на газа за Европа е нестабилна, защото търговците са реагирали на войната сред Израел и " Хамас ", отбелязва изданието.

Украйна дава допустима опция за предпазване на природен газ, тъй като макар риска от нахлуването на Русия, Киев предлага тласъци за предпазване като ниски цени и освобождение от мита за три години, което разрешава суровината да бъде елементарно реимпортирана в Европейски Съюз, без да се оскъпява ненужно.

Резервоарите в Украйна значително са ситуирани надълбоко подземен и са в западната част на страната, надалеч от фронтовата линия, и сега съдържат повече от 2 милиарда кубични метра газ, принадлежащи на компании от Европейски Съюз, съгласно украинската държавна газова компания " Нафтогаз ".

Компанията е предложила повече от 10 милиарда кубични метра - една трета от националния потенциал на Украйна - на задгранични клиенти.

От началото на октомври се е удвоил и броят на танкерите, които са класифицирани като плаващи складове за полутечен газ край крайбрежията на Европа сега те са 21.

Преди седмица броят им е бил 16, а при започване на октомври - към 10.

Плаващите уреди и украинските газохранилища надграждат оптималния потенциал за предпазване на Европейски Съюз – съвсем 100 милиарда кубични метра газ.

Така единствено посредством запасите от газ, Европейски Съюз може да покрие сред два и два месеца и половина пиково ползване през зимата.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР