Европа е част от ДНК-то на България, обяви председателят на

...
Европа е част от ДНК-то на България, обяви председателят на
Коментари Харесай

Европа е част от ДНК-то на България, обяви Юнкер и ни обеща положителен доклад

Европа е част от ДНК-то на България, разгласи ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер след среща с премиера Бойко Борисов във връзка идното председателство на Съвета на Европейски Съюз. 

България се държи като страна основателка на Европейски Съюз, а основателките не всеки път се държат като такива, разяснява Юнкер. 

Той похвали подготовката за председателството и българския еврокомисар Мария Габриел, която по думите му прави неимоверно добра работа, и акцентира, че няма самообладание да пристигна в България през януари следващата година. 

На журналистически въпрос за мониторинговия отчет за България, който би трябвало да излезе идната седмица, Юнкер отговори, че той ще бъде позитивен и повтори, че поддържа концепцията България да влезе в Шенген. 

Естественото място на България е в Шенген, акцентира Юнкер. 

Той разяснява и въпроса за влизането на България в еврозоната, като уточни, че е впечатлен от резултатите на страната ни и тя е подготвена за тази стъпка и може да се възползва от предприсъединителна помощ. 

" България е страна, в която има бюджетен баланс, малък обществен дълг - 29%. Имаме страни в еврозоната, които са доста оттатък цифрите на България ", сподели ръководителят на Европейска комисия. 

Той също разяснява една от тематиките за идното председателство - Западните Балкани. 

" Моето разбиране е, че ние би трябвало да запазим открита европейската вероятност за Западните Балкани. Неколкократно съм повтарял, че въпреки и да не е допустимо нови страни да се причислят към Европейски Съюз преди 2019 година, бих желал европейската вероятност да не се схваща като покана, а като континентална нужда за въпросните страни, които ще посетя, тръгвайки от Варна напролет на 2018 година ", добави Жан-Клод Юнкер. 

Топлите си усеща към България и премиера Бойко Борисов Юнкер споделил и по време на срещата си с премиера, като даже му посочил, че към момента пази чертежа на газовите пътища, които Борисов му начертал през 2015 година, като си ги е поставил и в рамка. 

За това се похвали самият Борисов във Facebook и разгласява фотоси, като написа: " Жан-Клод Юнкер към момента пази чертежа на газовите пътища, които през 2015 година му начертах, когато към момента бяха единствено концепция. Днес част от енергийните връзки са приключени, а реализирането на газовия хъб " Балкан " е все по-близо ".

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР