Еврокомисията стартира производство за установяване на нарушение срещу България и

...
Еврокомисията стартира производство за установяване на нарушение срещу България и
Коментари Харесай

ЕК ни размаха пръст - допуснали сме еноти и азиатски стършели да застрашат флората и фауната

Еврокомисията започва произвеждане за определяне на нарушаване против България и още 14 страни членки на Европейски Съюз за възстановяване на предотвратяването и ръководството на инвазивни непознати типове, измежду които са енотите и азиатските стършели.

Става дума за растения и животни, които поради човешка интервенция биват вкарвани инцидентно или съзнателно в естествена среда, където нормално не се срещат. Те съставляват сериозна опасност за локалните растения и животни в Европа и по оценки предизвикват на нейната стопанска система вреди в размер на 12 милиарда евро годишно. Инвазивните непознати типове са една от петте съществени аргументи за загуба на биоразнообразие по света.

Сред образците в това отношение са живи организми, превозени непреднамерено в баластни води и утайки от кораби, посредством въдичарско или друго риболовно съоръжение или посредством контейнери, употребявани в интернационалната търговия; вредители, оставащи незабелязани при търговия с растения или дървен материал, и други.

15-те страни не са спазили периода до юли 2019 година да изготвят, приложат и оповестят на Европейска комисия проекти за деяние във връзка с типовете, които засягат в най-голяма степен Европейски Съюз. Влиянието им върху околната среда и здравето е толкоз неподходящо, че е належащо приемането на ограничения, използвани в цялата Общност.

Освен това България не е основала система за наблюдаване на инвазивните непознати типове. Не са го създали също по този начин Гърция и Румъния. Крайният период за тази мярка е бил януари 2018 година

Страните членки би трябвало да разпознават и ръководят пътищата, по които се вкарват и популяризират инвазивни непознати типове. Голяма част от тях се вкарват в Европейски Съюз непреднамерено. Затова е значимо трасетата за такова вкарване да се ръководят по-ефективно въз основа на оценки за размера на типовете и евентуалното им влияние.

В момента има 66 непознати инвазивни типа, които съставляват риск на европейско ниво. Това са растения като воден зюмбюл и животни като азиатски стършел или миеща се мечка (известна като енот). Страните членки са длъжни да подхващат ефикасни ограничения за попречване на преднамереното или непреднамереното вкарване на тези типове в Европейски Съюз, за откриването им и за предприемане на ограничения за бързо очистване на ранен стадий от нашествието. Ако даден тип към този момент е необятно публикуван, страните би трябвало да подхващат ограничения за очистване и надзор или за попречване на по-нататъшното му разпространяване.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР