Еврокомисията призовава държавите членки да модернизират своите схеми за минимален

...
Еврокомисията призовава държавите членки да модернизират своите схеми за минимален
Коментари Харесай

Еврокомисията призовава държавите членки да модернизират своите схеми за минимален доход

Еврокомисията приканва страните членки да модернизират своите схеми за най-малък приход като част от настоящия ангажимент за понижаване на бедността и общественото изключване в Европа. В предлаганата рекомендация на Съвета по отношение на съответния най-малък приход, гарантиращ интензивно приобщаване, се показва по какъв начин страните членки могат да модернизират своите схеми за най-малък приход, с цел да ги създадат по-ефективни, което ще отстрани бедността и в същото време ще насърчи интеграцията на трудовия пазар на тези, които могат да работят.

Минималният приход съставлява парични заплащания, които оказват помощ на нуждаещите се семейства да реализират несъмнено ниво на приходите, позволяващо им да заплащат сметките си и да водят заслужен живот. Те са изключително значими във времена на стопански спад, защото спомагат да се смекчат последствията от намаляването на приходите на семействата за най-нуждаещите се, допринасяйки по този метод за резистентен и приобщаващ напредък. Тези парични заплащания нормално се допълват от компенсации в натура, даващи достъп до услуги и целенасочени тласъци за нахлуване на пазара на труда. Така схемите за най-малък приход не са въздържан инструмент, а работят като фактор за възстановяване на вероятностите за приобщаване и претовареност. Добре създадените схеми за минимални приходи откриват баланс сред намаляването на бедността, насърчаването на полагането на труд и поддържането на устойчиви бюджетни разноски.

Минималният приход и мрежите за обществена сигурност би трябвало да съдържат задоволително тласъци и подкрепяне за хората, които могат да работят, с цел да се интегрират още веднъж на пазара на труда. Освен това те би трябвало да бъдат замислени по този начин, че да спомогнат за цялостното осъществяване на капацитета на екологичния и цифровия преход посредством подкрепяне на трансформациите на пазара на труда и дейното присъединяване на лицата в неравностойно състояние.

Социалните и икономическите преимущества на съответните и целенасочени мрежи за обществена сигурност получиха още по-голямо значение по време на ограничаващите ограничения, въведени поради пандемията от COVID-19. Адекватният най-малък приход е изключително значим и в сегашния подтекст на покачващи се цени на силата и инфлация в резултат на съветското настъпление в Украйна, защото ограниченията във връзка с приходите могат да бъдат ориентирани особено към уязвимите групи от популацията.

Предложението ще способства за реализиране на обществените цели на Европейски Съюз за 2030 година за понижаване на броя на хората, изложени на риск от беднотия или изключване, с поне15 милиона, както е посочено в проекта за деяние на Европейския дирек на обществените права. То ще помогне и на страните членки да реализират задачата минимум 78 % от популацията на възраст сред 20 и 64 години да имат работа.

Валдис Домбровскис, изпълнителен заместник-председател на Комисията по въпросите на стопанската система в полза на хората, съобщи: Системите за обществена протекция спомагат за понижаване на обществените неравенства и разлики. Те обезпечават заслужен живот за тези, които не могат да работят, и предизвикват тези, които могат, да се върнат на работа. Във време, когато доста хора се борят да свържат двата края, за страните членки тази есен ще бъде значимо да модернизират своите мрежи за обществена сигурност с метод на интензивно приобщаване, с цел да оказват помощ на най-нуждаещите се. Така ще можем да се борим с бедността и общественото изключване и да помогнем на повече хора да стартират работа през този сложен интервал.

Комисарят за работните места и обществените права Никола Шмит добави: Всеки пети в Европейски Съюз през днешния ден е изложен на риск от беднотия и обществено изключване. Във всички страни членки съществуват схеми за най-малък приход, само че анализът демонстрира, че те не всеки път са съответни и доближават до всички нуждаещи се или стимулират хората да се върнат на пазара на труда. В подтекста на възходящи разноски за живот и все по-голяма неустановеност би трябвало да подсигуряваме, че мрежите ни за обществена сигурност могат да се оправят със задачата. Необходимо е да отделяме особено внимание на връщането на младежите на работа, в това число посредством подкрепяне на приходите, с цел да не попаднат в порочния кръг на изключването.

При все че във всички страни членки има най-малък приход, във връзка с неговата адекватност, обсег и успеваемост при подпомагането на хората се следят основни разлики.

Днешното предложение за рекомендация на Съвета предлага на страните членки ясни насоки за това по какъв начин да подсигуряват, че техните схеми за най-малък приход са ефикасни за битката с бедността и насърчаването на дейното приобщаване в обществото и на пазарите на труда.

На страните членки се предлага:

Да подобрят адекватността на подпомагането на приходите:

да дефинират ниво на подкрепяне на приходите посредством транспарантна и надеждна методика.

запазвайки тласъците за работа, да подсигуряват, че подпомагането на приходите последователно отразява редица критерии за адекватност. Държавите членки следва да реализират съответно ниво на подкрепяне на приходите най-късно до края на 2030 година, като в същото време запазят устойчивостта на обществените финанси.

Да преразглеждат годишно и, при нужда, да приспособяват на нивото на подкрепяне на приходите.

Да подобрят обсега и потреблението на минималния приход::

критериите за възползване от подкрепяне следва да бъдат транспарантни и недискриминационни. Например за поощряване на равенството сред половете и икономическата самостоятелност, изключително за дамите и младежите, страните членки следва да улеснят приемането на подкрепяне на приходите на човек вместо на домакинство, без безусловно да усилват общото ниво на компенсациите на домакинство. Освен това са нужни спомагателни ограничения, с цел да се подсигурява, че схемите за най-малък приход се употребяват от семействата с един родител, който в множеството случаи е жена.

Процедурите за кандидатстване следва да бъдат налични, опростени и придружени от лесна за прилагане информация.

Решението във връзка със заявление за най-малък приход следва да бъде издавано в период от 30 дни от подаването на заявката с опция за преразглеждане на това решение.

Схемите за най-малък приход следва да се приспособяват към обстановки на социално-икономическа рецесия, да вземем за пример посредством въвеждане на спомагателна еластичност във връзка с критериите за допустимост.

Да подобрят достъпа до приобщаващи пазари на труда:

Мерките за повишение на интензивността на пазара на труда следва да дават задоволително тласъци за (повторно) нахлуване на пазара на труда, обръщайки особено внимание на подпомагането на младежите.

Схемите за най-малък приход следва да оказват помощ на хората да си намерят работа и да я запазят, да вземем за пример посредством приобщаващо обучение и образование и поддръжка при и след назначението на работа и за попечителство.  

Трябва да има опция за съчетаване на подпомагането на приходите с хонорари от работа за по-кратък интервал, да вземем за пример по време на изпитателен период или стаж.

Да подобрят достъпа до услуги за подкрепяне и съществени услуги:

Получателите на най-малък приход следва да имат ефикасен достъп до качествени услуги за подкрепяне в сферите на здравните грижи, образованието и образованието. На нуждаещите следва също по този начин да се оферират услуги за обществено приобщаване като консултиране и попечителство.

 В допълнение получателите на най-малък приход следва да имат непрекъснат ефикасен достъп до съществени услуги като силата.

Да предизвикват даването на персонализирано подкрепяне:

Държавите членки следва да правят самостоятелна оценка на потребностите, обхващаща голям брой аспекти, с цел да открият пречките, пред които са изправени получателите предвид на общественото приобщаване и/или заетостта, и подпомагането, от което се нуждаят, с цел да ги преодолеят.

Въз основа на оценката не по-късно от три месеца от приемането на достъп до най-малък приход на получателите следва да бъде даден проект за приобщаване, съдържащ взаимни цели, график и специфичен пакет от ограничения за подкрепяне на постигането им.

Да създадат ръководството на мрежите за обществена сигурност по-ефективно както на нивото на Европейски Съюз, по този начин и на национално, районно и локално ниво, и да вкарат механизми за мониторинг и докладване.

Европейски Съюз дава финансиране, с цел да помогне на страните членки да подобрят своите схеми за най-малък приход и обществената инфраструктура посредством промени и вложения.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР