Еврокомисията представя план за действие за подобряването на военната мобилност

...
Еврокомисията представя план за действие за подобряването на военната мобилност
Коментари Харесай

ЕК оценява състоянието на пътищата и мостовете за поход на военна техника

Еврокомисията показва проект за деяние за подобряването на военната подвижност в границите на Европейския съюз и отвън него. Това е в сходство с поетия от ръководителя Жан-Клод Юнкер ангажимент за основаване на пълностоен Съюз за защита до 2025 година, осведомиха от Еврокомисията.

Планът за деяние е възложен за разглеждане и утвърждение на страните — членки на Европейски Съюз. Очаква се първите дейности да бъдат подхванати през идващите месеци.

Улесняването на придвижването на военни елементи и средства е от значително значение за сигурността на европейските жители и за построяването на по-ефективен, бързо реагиращ и обединен Съюз. Те се базират на Съвместното известие за възстановяване на военната подвижност в Европейски Съюз от 10 ноември 2017 година и както се приканва в Глобалната тактика за външната политика и политиката на сигурност на Европейски Съюз.

В показания през днешния ден проект за деяние са набелязани редица оперативни ограничения за превъзмогване на физически, процедурни или регулаторни спънки, които затрудняват военната подвижност. Тясното съдействие с страните — членки на Европейски Съюз, и всички значими участници е основен фактор за осъществяването на сегашния проект за деяние.

Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност и заместник-председател Федерика Могерини съобщи: " Улесняването на военната подвижност в границите на Европейски Съюз ще ни разреши да предотвратяваме рецесии по-ефективно, да изпълняваме нашите задачи по-ефикасно и да реагираме по-бързо при пораждане на провокации.
Това ще бъде още една стъпка към задълбочаване на нашето съдействие на ниво Европейски Съюз, в това число в границите на непрекъснатото структурирано съдействие — самодейност, която стартира да работи публично наскоро, както и на съдействието с нашите сътрудници, като се стартира с НАТО. За Европейски Съюз съдействието продължава да е единственият метод да се работи дейно в актуалния свят. ".

Комисарят на Европейски Съюз по въпросите на превоза Виолета Булц сподели, че задачата е да се употребява по-добре нашата транспортна мрежа. Гарантирането, че военните потребности се регистрират при планирането на инфраструктурни планове значи по-ефективно потребление на обществените средства и по-добре оборудвана транспортна мрежа, осигуряваща бърза и безпрепятствена подвижност на целия континент. Това е въпрос на груповата сигурност, сподели Булц.

Представеният по-рано денем проект за деяние се основава на пътната карта за военна подвижност, създадена в границите на Европейската организация по защита.

Планът е отправната точка за постигането на ефикасен и съгласуван метод във връзка с военната подвижност в границите на Европейски Съюз.

Предвижда се Европейската работа за външна активност (ЕСВД) и Военният секретариат на Европейския съюз да разработят военни условия. В тях ще се опишат параметри на страните от Европейски Съюз като нужната инфраструктура за военна подвижност. Съветът би трябвало да прегледа и утвърди тези военни условия доникъде на 2018 година

До 2019 година Европейска комисия ще набележи частите от трансевропейската транспортна мрежа, които са подобаващи за боен превоз, както и нужните за задачата усъвършенствания на съществуващата инфраструктура (напр. височината или товароносимостта на мостовете). Ще бъде направен лист с предпочитани планове. Парите за финансова поддръжка ще бъдат взети при идната многогодишна финансова рамка.

Предстои опростяване на митническите формалности за военни интервенции. Ще бъде оценена нуждата от координиране на разпоредбите за транспорт на рискови товари във военната област. Европейската организация по защита ще поддържа страните членки при създаването на разпореждания за даване на позволения за трансгранично придвижване, се споделя в известието на Европейска комисия.

Тези дейности ще бъдат при цялостно ценене на суверенитета на страните членки във връзка с тяхната национална територия и национални процеси за взимане на решения, твърдят от Европейска комисия.

Припомняме, по време на речта си за положението на Съюза от 2017 година ръководителят Юнкер акцентира нуждата до 2025 година да бъде основан пълностоен Европейски съюз за защита.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР