Еврокомисията представи инициатива за по-ефикасно възлагане на обществените поръчки, така

...
Еврокомисията представи инициатива за по-ефикасно възлагане на обществените поръчки, така
Коментари Харесай

ЕК ще помага с предварителна оценка на рисковете при скъпи обществени поръчки

Еврокомисията показа самодейност за по-ефикасно възлагане на публичните поръчки, тъй че да се употребяват цифровите технологии, да са опростени и ускорени процедурите и да реализират устойчиви цели.

" Бихме желали да освободим целия капацитет на публичните поръчки, като създадем по този начин, че годишните разноски на обществени средства за услуги и артикули в размер на 2 трилиона евро да укрепват стопанската система ни, да насърчават новаторството и да спомагат за постигането на задачите ни за стабилно развиване ", разяснява Юрки Катайнен, заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за работните места, растежа, вложенията и конкурентоспособността.

Целта е приемане на по-добро съответствие качество/цена при изразходването на парите на данъкоплатците и за реализиране на по-новаторска, устойчива, приобщаваща и конкурентоспособна стопанска система, добави Елжбета Бенковска, комисар по въпросите на вътрешния пазар, индустрията, предприемачеството и МСП

Обявената във вторник самодейност цели да насърчи членките на Европейски Съюз да внедряват по-масово критериите за нововъведение, екологосъобразност и обществена значителност при възлагането на
публични поръчки, да се усъвършенства достъпа на дребния и междинен бизнес до публичните поръчки в Европейски Съюз, както и на достъпа на европейските компании до пазарите в трети страни. Сред другите цели е повишение на прозрачността, честността и качеството на данните за поръчките, цифровизация на процедурите за възлагане и усилване на съдействието сред обществените възложители на поръчки в целия Европейски Съюз, означават от Брюксел.

Предвижда се непринудено авансово оценяване за огромните инфраструктурни планове, защото осъществяването на комплицираните планове може се обърка още първоначално, в случай че ръководителите на плановете не схващат изцяло комплицираните правила, които важат във връзка с публичните поръчки в огромни размери.

Комисията ще сътвори бюро за информации и помощ, чиито чиновници могат на ранен стадий да дават отговор на съответни въпроси, свързани с плановете с планирана стойност над 250 милиона евро. За плановете от огромно значение за съответната страна членка или с обща планирана стойност над 500 милиона евро съответните органи могат да изискат от Комисията да ревизира целия проект за възлагането за съгласуемост със законодателството на Европейски Съюз за публичните поръчки. Това ще докара до доста намаляване на несигурността и риска от закъснение, както и правните провокации.

Този механизъм ще е непринуден, като осъществяването на препоръките на Европейска комисия не е наложително, а със сведенията ще се борави при строго съблюдаване на условията за дискретност.

Според Брюксел страните членки би трябвало да обучат възложителите на публичните поръчки в търговски умения и механически познания, с цел да могат да обезпечават най-хубавите артикули и услуги за данъкоплатците против техните пари. Комисията ще улеснява обмена на положителни практики и реформаторски подходи.

Комисията стартира целева консултация, с цел да получи мненията на заинтригуваните лица по въпроса по какъв начин да се насърчи новаторството посредством възлагането на поръчки за артикули и услуги, оповестяват от Брюксел.

Понятието за нововъведение в публичните поръчки може да включва както резултатите от нововъведения, по този начин и осъществяването на покупките по реформаторски способи. Консултацията е открита до 31 декември и въз основа на резултатите от нея ще бъдат формирани бъдещите насоки за обществените органи, с които ще се предлага по какъв начин да се изготви тактика, да се провежда поддръжката за новаторството в публичните поръчки или да се употребяват удобни за новаторството средства за възлагане, показват от Еврокомисията.

Реформите в провеждането на публичните поръчки цели стимулиране на стопанската система и освобождение на вложенията, които се вършат най-много посредством Плана за вложения за Европа, който е по-познат като проекта " Юнкер ".

В публични поръчки се харчат 14 на 100 от Брутният вътрешен продукт на Европейски Съюз и в полза на всички европейци е да се вземат ограничения за ефикасното харчене на техните налози, аргументират се от Еврокомисията.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР