Еврокомисията предлага по-строги правила за замърсителите на атмосферния въздух, повърхностните

...
Еврокомисията предлага по-строги правила за замърсителите на атмосферния въздух, повърхностните
Коментари Харесай

Еврокомисията предлага план за нулево замърсяване до 2050 г.

Еврокомисията предлага по-строги правила за замърсителите на атмосферния въздух, повърхностните и подземните води, както и пречистването на отпадъчните води. Тези оферти са част от ограничения за реализиране на „ Европейския зелен пакт “. Той има за последна цел нулево замърсяване до 2050-та, а точно околна среда без нездравословно замърсяване.

Първата част от проекта, оповестен в Брюксел, включва стягане на нормите за качеството на водата и въздуха до 2030 година и обезщетения за жертвите на атмосферно замърсяване.

Пречиствателните станции да създават възобновима сила и по този начин да понижат нездравословните излъчвания в бранша, който би трябвало да стане енергийно безпристрастен до 2040 година Комисията счита, че в случай че станциите могат да вършат ток от биогаз да вземем за пример, пречистването на отпадните води ще стане по-рентабилно. Предложението е залегнало в законодателен пакет за отпадните води, част от Зеления пакт - водещата политическа самодейност на комисията, целяща европейската стопанска система да стане климатично неутрална да средата на века.

Европейска комисия сложи цели за понижаване на замърсяването на въздуха, водата и почвите до края на десетилетието, с упоритостта до 2050 година да реализира нива, които към този момент няма да са рискови за човешкото здраве и естествените екосистеми. Те ще бъдат предмет на разискване сред страните членки и Европейския парламент, само че неправителствените организации се притесняват, че заложените условия не са задоволително амбициозни.

 
Нашето здраве зависи от нашата околна среда. Нездравословната околна среда има директни и скъпоструващи последствия за нашето здраве. Всяка година стотици хиляди европейци умират прибързано, а доста други страдат от болести, породени от замърсяването. Искаме до 2050 г. нашата околна среда да бъде свободна от нездравословни замърсители. Това значи, че би трябвало да ускорим дейностите през днешния ден. Нашите оферти за по-нататъшно понижаване на замърсяването на водите и въздуха са основен детайл от този пъзел.
Франс Тимерманс, Изпълнителен заместник-председател за Европейския зелен пакт

Планът цели да понижи броя на случаите на преждевременна гибел със 75% до 2030 година, породена от замърсяване на атмосферата поради частици от 2,5 микрона, които са главният и най-опасен замърсител, проникващ надълбоко в белите дробове. Сега те са 300 000 годишно  в Европейски Съюз.

Еврокомисията одобри оферти, чиято цел е политиките в региона на климата, енергетиката, превоза и данъчното облагане да бъдат пригодени към задачата за понижаване на чистите излъчвания на парникови газове с минимум 55 % до 2030 г .  в съпоставяне с нивата от 1990 г.

Освен това Европейски Съюз желае да добави в листата със замърсители на водата, подлежащи на " по-строг надзор " посредством ограничаващи прагове още 25 " проблематични " за природата и здравето на хората вещества. Сред тях са бисфенол А, група от устойчиви замърсяващи съставни елементи в приборите за хранене, облеклото и мебелите, някои пестициди, измежду които глифозата, както и дадени антибиотици.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР