Еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон ще посети военния завод

...
Еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон ще посети военния завод
Коментари Харесай

Еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон ще посети военния завод в Сопот

Еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон ще посети военния цех в Сопот.

Европейският комисар по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон ще посети военния цех в Сопот. Там той ще се срещне и представители на българската отбранителна промишленост. Еврокомисарят ще беседва и със служебния министър на защитата Димитър Стоянов исъс заместник-министъра на стопанската система и промишлеността Ирина Щонова.

Посещението на Бретон е в границите на самодейността на Европейски Съюз за незабавна нужда от увеличение на производството на муниции. И изследването на потребностите на отбранителната индустрия. Във вторник Съветът на Европейски Съюз усили средствата по Европейския механизъм за поддръжка на мира до близо 8 милиарда евро до 2027. Това е механизмът, по който и Украйна получи от началото на войната седем пъти помощ.

Миналата седмица военните министри разискаха на неофициална среща плана за муниции на Европейската организация по защита. „ Всяко украинско искане се прави оценка деликатно от българска страна. “, означи тогава служебният министър на защитата Димитър Стоянов. Българската позиция е, че страната ни е изпълнила решението на последния постоянен парламент за доставката на въоръжение за Украйна. Но тъкмо какво по този начин и не стана обществено.

Военното дружество в Сопот да вземем за пример създава ракети, гранати и муниции с разнообразни калибри. Включително и по НАТО-вския 155 милиметров стандарт. За това че сме изнасяли за Украйна и това, през лятото на предходната година заприказва и някогашният шеф на военното дружество „ Кинтекс “ Александър Михайлов. България създава 155-милиметрови изстрели за самоходна гаубица „ Акация “ и ги е изнасяла и за Украйна, сподели той. Но в отговор на полученото от Брюксел в края на февруари писмо за още муниции министерството на защитата посочи, че страната ни няма 155 милиметрови боеприпаси.

От съвещанията на комисията по защита в 48-мия парламент излиза наяве, че въпросът за производството им е бил обсъждан даже и през 2021-ва година с представители на военнопромишления комплекс. В същото време България също желае да придобие гаубици с НАТО-вския диаметър.

В края на предходната година МО разгласи, че приготвя и искане за даване на информация. Проектът е на стойност сред 100 и 500 милиона лв.. И беше част оповестените предпочитани до 2026-та година. 48-мото заседание обаче отхвърли проекта и изиска за три месеца служебният кабинет да написа нов.

От военното ведомство регистрират и че даже и да има държави- производителки, придобиването на 155 милиметровите гаубици може да стане в границите на три години.

Българският военно-промишлен комплекс пък прекомерно дълго е зависел от пазарите от някогашния Съюз на съветските социалистически републики и по тази причина не е имал тласък да пренасочи развиването си към произвеждане на НАТО-вско въоръжение, означават военни специалисти.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР