Еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон пристига в сряда в

...
Еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон пристига в сряда в
Коментари Харесай

Еврокомисарят Тиери Бретон идва в София - иска спешно да увеличим оръжейните доставки за Украйна

Еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон идва в сряда в България за среща с отбранителната промишленост, оповестиха от Европейската комисия за Българска национална телевизия.

 

Целта на визитата е насърчи оръжейния отрасъл да усили бързо индустриалния си потенциал, с цел да има муниции за Украйна.

Русия - Украйна

 

Миналата седмица на неофициалната среща на военните министри в Стокхолм беше обсъждан проект за увеличение на финансирането за муниции за Украйна с още 2 милиарда евро. Бретон и посланик номер едно на Европа Жозеп Борел оповестиха, че Европейски Съюз ще отговори готви координирано на потребностите на украинската войска, която страда от липса на боеприпаси.

 

Планът включва неотложно даване на муниции от наличните национални ресурси, консолидиране на търсенето посредством взаимен контракт на Европейски Съюз от името на държавите-членки и всеобщо увеличение на индустриалния потенциал в самия Европейски Съюз.

 

Европейският съюз ще постави старания да усили производството на муниции, предопределени за Украйна, от " петнайсет индустриалци в единайсет страни " членки на общността.

 

Това сподели през днешния ден еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон, представен от Франс прес.

Бретон уточни, че тази седмица ще посети България и Словакия, с цел да постави старания локалната оръжейна индустрия " да усили доста бързо производството ", и да прикани индустриалците да усилят индустриалния си потенциал.

 

" Трябва доста да се бърза - войната в Украйна, трагична и водена по избор на Владимир Путин, се е трансформирала в този момент в окопна война, война на директния конфликт, и нещата явно зависят от това кой ще изпрати повече муниции, едната страна или другата ", съобщи Бретон в предаване на радио Ер Ем Се. Той акцентира, че що се отнася до доставките на муниции, Украйна " е подвластна " от Европа.

Украинската войска непрекъснато бие паника поради дефицита на 155-милиметрови снаряди за оръдията, употребявани от нея против съветските войски.

 

Тази " тематика визира целия западен свят ", означи той, като напомни срещата на министрите на защитата от Европейски Съюз с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг предходната седмица в Стокхолм, където бе признат проект на стойност 2 милиарда евро за незабавни доставки на налични материали за Украйна и за общи поръчки на муниции.

 

Колкото до 155-милиметровите снаряди, такива се създават в Европа повече, в сравнение с в Съединени американски щати, посочи Бретон. " Този тип муниции са предопределени основно за високоинтензивни войни и никой в действителност не си бе представял още веднъж да има високоинтензивни войни, изключително в Европа ", добави еврокомисарят.

 

Очаква се Бретон да посети 11 страни членки с отбранителна промишленост, с цел да ги прикани да усилят бързо производството си. В петък той ще бъде в Чехия.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР