Еврокомисарят за конкуренцията Маргрете Вестагер предупреждава за опасностите от реформа

...
Еврокомисарят за конкуренцията Маргрете Вестагер предупреждава за опасностите от реформа
Коментари Харесай

Вестагер: Реформата на конкурентното право крие рискове

Еврокомисарят за конкуренцията Маргрете Вестагер предизвестява за заплахите от промяна на европейските правила за обединение на компании, за която приканват Париж и Берлин след неуспеха на обединяването на жп подразделенията на Alstom и Siemens. Вестагер декларира това в изявление за Finacial Times, представено от Българска телеграфна агенция.

Недоволни от възбраната, произнесена от Вестагер за сливането на немската компания Siemens с френската Alstom, целящо да се сътвори европейски жп първенец, Париж и Берлин приканиха преди две седмици за промяна на разпоредбите за конкуренцията в Европейски Съюз.

„ Трябва добре да осъзнаваме последствията ", предизвести датската еврокомисарка, обръщайки се към френския министър на финансите Брюно Льо Мер и немския му сътрудник Петер Алтмайер, които са единомислещи за нуждата от промяна.

Да се улесни основаването на европейски колоси, които биха се озовали в съвсем монополно състояние на пазара на Европейски Съюз, на практика заплашва да ограничи конкуренцията. Такива колоси могат да диктуват високи цени във щета на потребителите съгласно Брюксел.

Двамата министри от своя страна упорстват за въвеждане на право на обжалване на Съвета на Европейски Съюз (обединяващ 28-те страни членки), което да разрешава да се оспорва решение на комисията в областта на конкуренцията.

Такова право съществува в Германия и във Франция, само че не и на европейско ниво.
Вестагер въпреки всичко призна, че е настъпило времето " за по-нюансиран и по-прагматичен метод " към политиката за конкуренцията в Европа.

Със усилването на китайския държавен капитализъм и на американския протекционизъм става все по-очевидно, че отварянето на европейските пазари е " нещо асиметрично ", добавя еврокомисарката.

За да се противодейства на конкуренцията на китайските предприятия, подкрепяни финансово от Пекин, Вестагер приканва Европейски Съюз да употребява по-добре разпоредбите, с които разполага, по-специално тези за по-силен надзор над задграничните вложения в стратегически браншове.

В съответния случай със сливането на Siemens и Alstom Париж и Берлин неколкократно размахаха опасността от китайска конкуренция на държавното сдружение Си Ар Ар Си (CRRC), което съгласно тях е в засада, с цел да основава пречки на на европейския пазар на немската и на френската компания. Вестагер със размах отхвърли този мотив, забранявайки обединяването.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР