Еврокомисарят по цифровата икономика Мария Габриел Още по темата Съседите

...
Еврокомисарят по цифровата икономика Мария Габриел Още по темата Съседите
Коментари Харесай

Страните от Западните Балкани търсят начин за сваляне на цените на роуминга

Еврокомисарят по цифровата стопанска система Мария Габриел

Още по тематиката
Съседите са ни скъпи. Роумингът също

България подписа съглашения за понижаване цените на роуминга със Сърбия и Македония, само че бизнесът към този момент не следва тази самодейност
13 апр 2018
От Белград през София до Солун без ръце на кормилото

Сърбия, България и Гърция заявиха, че ще построяват 5G автомагистрала за самостоятелни коли
10 апр 2018 Страните от Западните Балкани се срещнаха в Скопие на първата по рода си цифрова среща, на която разискаха опциите за събаряне на таксите за роуминг. Срещата беше открита от българския еврокомисар по дигитализацията Мария Габриел, която е измежду главните поддръжници на самодейността за събаряне на цените на роуминга в района.

Това е следващо събитие, ориентирано към по-добра съгласуваност и по-поносими цени за интернационалните диалози в Западните Балкани. През февруари Европейската комисия показа нова тактика за района, включваща шест съществени начинания, една от които е точно цифровата стратегия, която планува последователно събаряне на цените на роуминга. " Процесът е дълъг и комплициран, само че през днешния ден изпращаме доста позитивен сигнал, че сме решени да работим дружно за реализирането на тактиката ", разяснява по време на срещата Мария Габриел.

На нея участваха македонският министър-председател Зоран Заев, министър председателят на Босна и Херцеговина Денис Звиздич, министър председателят на Косово Рамуш Харадинай, вицепремиерът на Албания Сенида Меси, както и отраслови министри на страните от района.

В търсене на по-ниски цени на роуминга

В Скопие българският еврокомисар обърна внимание на нуждата от по-добра съгласуваност сред страните от Западните Балкани. " Възможността да употребявате телефона си, когато пътувате до прилежащата страна, е значима и нужна. В това отношение се веселя за готовността на някои от телекомуникационните оператори да понижат разноските за роуминг в Западните Балкани ", разяснява тя. " Това е много комплицирана и предизвикателна задача, само че се надявам, че през идващите седмици ще мога да показва повече детайлности за това. "

България към този момент подписа няколко контракта със страните от този район, включващи свалянето на цените на роуминга, само че съответни стъпки в тази посока към момента липсват. В момента цените за диалог със Западните Балкани са сред 2.99 лева и 6.99 лева на минута и 20 - 25 лева на мегабайт за мобилен интернет. По-рано през април България, Сърбия и Македония подписаха съглашение и за основаване на 5G инфраструктура по трасето Белград-Скопие-София.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР