Еврокомисарят по разширяването Оливер Вархели пристига на посещение у нас,

...
Еврокомисарят по разширяването Оливер Вархели пристига на посещение у нас,
Коментари Харесай

Еврокомисарят по разширяването пристига в България

Еврокомисарят по разширението Оливер Вархели идва на посещаване у нас, оповестиха от представителството на Европейската комисия. Вархеи и португалският външен министър, чиято страна е ротационен ръководител на Съвета на Европейски Съюз, ще се срещнат с президента, премиера и външния министър.

Визитата идва на фона на следващите опити на Република Северна Македония да убеди Европейски Съюз, че е подготвена за участие след отхвърли ни да подкрепим преговорната рамка със Скопие поради разногласието към историята и неизпъление на Договора за другарство.

Напрегнати две седмици, в които Република Северна Македония задейства следващата си акция измежду страните членки. Целта е да ги убеди, че заслужава участие, да сложи алените си линии и да упрекна България в отбрана на тесни националистически ползи. Тази заран Зоран Заев съобщи, че чака договаряния със служебния кабинет и се обърна към президента Радев, разяснявайки идните президентски избори.

" Аз мисля, че Радев ще победи, в случай че реши казуса сред двете страни. Ако не - ще изгуби. Генерално българският народ се произнесе какво желае - проблемите да се вземат решение и аз имам вяра, че българският народ ще награди този, който откри излаз. Вярвам, че това може да се случи ", съобщи Зоран Заев, министър-председател на Република Северна Македония.

България желае от Скопие с Договора за добросъседство от 2017 година и Рамковата позиция на Народното събрание от 2019 година да зачита исторически обстоятелства и да съблюдава клаузите на Договора. Служебният кабинет удостовери, че нито има желанието, нито пълномощията да промени формалната ни позиция.

" Всичко е в ръцете и на формалните представители на Република Северна Македония. Те са доста наясно с това, каква е българската позиция и не би трябвало да спекулират с това, че ще има някаква смяна през идващите два-три месеца, до момента в който трае това служебно държавно управление ", добави Светлан Стоев, длъжностен министър на външните работи.

И през днешния ден в диалог с гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис, с който са разискали интеграцията на страните от Западните Балкани, президентът Румен Радев е декларирал, че построяването на същински връзки на добросъседство е най-сигурният и бърз път за реализиране на пълноправно участие в Европейския съюз.

Служебният министър председател Стефан Янев е разискал вероятностите за присъединение на Скопие с немския дипломат Кристоф Айхорн, а в Скопие - посланикът ни Ангел Ангелов е удостоверил българската национална позиция: гаранции от страна на Скопие, че ще съблюдава Договора от 2017 година.

Другата седмица алегорично двамата президенти - Румен Радев и Стево Пендаровски, ще водят делегации на двете страни в Рим, с цел да отдадат респект на светите братя Кирил и Методий. Еврокомисарят по разширението Оливер Вархеи към този момент съобщи, че без разрешаване на разногласието със София Скопие не може да се надява на участие в Европейски Съюз.

" Що се отнася до Република Северна Македония - в случай че няма съглашение, може да се наложи да помислим за опцията за делене на Албания и Северна Македония в преговорния развой. Трябва всички страни членки да са съгласни със започване на договаряния с двете страни ", добави Оливер Вархеи, еврокомисар по разширението.

Германия, Словакия и Гърция са срещу разделянето на Тирана и Скопие.

Посланикът на Берлин в Скопие Анке Холщайн неотдавна повтори тезата на политиците от Скопие, като съобщи, че 26 страни членки са държани като заложници, поради някои дребни национални ползи на една страна, с коeто се вреди на целия Европейски Съюз и унищожава доверието на Западните Балкани в него.

ДАНС, в отчета си за предходната година, уточни, че непознати разузнавания работят против позицията на България в разногласието със Скопие. Чуждите служби са работили в посока да маргинализират българската позиция.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР