Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс потвърди пред Европейския парламент, че

...
Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс потвърди пред Европейския парламент, че
Коментари Харесай

ЕК ще представи следващите доклади за върховенството на закона през юли

Еврокомисарят по правораздаването Дидие Рейндерс удостовери пред Европейския парламент, че Европейската комисия планува да показа идващите отчети за положението на върховенството на закона в Европейски Съюз през юли, предава Българска телеграфна агенция. 

" Върховенството на закона е основа за работата на Европейски Съюз и за взаимно доверие. Опазването му е обща отговорност - на институциите на Европейски Съюз, на националните управляващи - изпълнителни и правосъдни, на гражданското общество. Европейска комисия ще продължи да употребява всички средства, с които разполага, с цел да пази законността и даде образци от последните месеци със заведените наказателни процедури против Малта и Кипър за така наречен " златни паспорти ", каза Рейндерс. 

Групата на Европейската национална партия (ЕНП) уточни, че има какво да се желае от отчетите и предложи всяка година напредъкът да бъде регистриран. Социалистите и демократите (СД) дефинираха отчетите като " беззъби ", тъй като не съдържат ясни рекомендации и периоди за осъществяване. От " Обнови Европа " настояха Европейска комисия да прави оценка положението на правата на малцинствата, а Зелените означиха, че Европейска комисия не прави изводи и не подхваща следващи дейности. Според Зелените е належащо за нарушителите да бъдат налагани бюджетни санкции, тъй като другояче безнаказаността предизвиква автократизма. 

Европейските консерватори и реформатори оправдаха откритите нарушавания на законността с националните разлики в Европейски Съюз. Левите поддържаха настояванията за санкции и включване на правата на малцинствата в идващите отчети. 

Евродепутатът Илхан Кючюк (ДПС/ " Обнови Европа " ) от името на парламентарната комисия по правни въпроси изрази очакване отчетите да включват съдържателно и ясно съпоставяне сред националните правосъдни системи и оценки за равенството пред закона, наблюдаване на главните права и правата на малцинствата. 

Евродепутатът Петър Витанов (БСП/СД) съобщи, че Европейска комисия прекомерно дълго си е затваряла очите пред министър председатели от ЕНП, които тежко са злоупотребявали с властта, обграждали са се с олигархични кръгове, които са купували с европейски средства. 

Днес следва евродепутатите да гласоподават резолюция, отдадена на върховенството на правото, в която упорстват да се вкарат ясни условия и измерими индикатори за отчитане на напредъка по отправяните от Европейска комисия рекомендации. Българска телеграфна агенция научи от източници в Екологичен потенциал, че от проекторезолюцията е отпаднало предлагането да се призове за преустановяване на механизма за съдействие и инспекция на Европейска комисия за България и Румъния. Текстът е бил подсилен от комисията по правни въпроси, само че отритнат от водещата комисия по правораздаване и вътрешни работи. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР