Еврокомисарят по правосъдие се е сблъскал с брутално отношение миналия

...
Еврокомисарят по правосъдие се е сблъскал с брутално отношение миналия
Коментари Харесай

Как Полша проигра шансовете си да получи милиарди по плана на ЕС за възстановяване

Еврокомисарят по правораздаване се е сблъскал с " брутално " отношение предишния месец във Варшава, сподели член на неговата делегация, разказвайки за диалозите по разногласието за независимостта на полската правосъдна система, блокирал милиарди евро икономическа помощ.

Във деликатно режисирана медийна изява полският министър на правораздаването Збигнев Жобро подари на комисаря Дидие Рейндерс фотоси от руините на Варшава, намеквайки, че Европа има дълга история на незаслужено отношение към Полша.

Войнствената позиция на Полша на срещата зачерта очакванията за съглашение, което би помогнало за деблокирането на 36 милиарда евро, които да подтикват възобновяване на Полша след пандемията, споделиха за Ройтерс източници. " След визитата екипът беше бледен. Положението е мъчно ", сподели за Ройтерс член на делегацията. " Това е малко депресиращо ", добави той.

Източник, непосредствен до Жобро, сподели, че Рейндерс безспорно е бил " шокиран " от позицията на Варшава. " Позициите не се сближиха ", сподели източникът и добави, че очакванията на Брюксел, че Полша ще отстъпи на тази среща са се оказали неправилни.

Блокът упреква ръководещата партия " Право и правдивост " (ПиС) в политическа интервенция в правосъдната система в нарушаване на законите на Европейски Съюз и споделя, че би трябвало да бъде отстранена системата за дисциплиниране на съдиите, която към този момент бе отхвърлена от Съда на Европейския съюз. Варшава упорства, че измененията в правосъдната система са нужни за усилването на нейната успеваемост и отстраняването на останките от комунистическата ера.

Този спор е част от по-общо опълчване поради неспазването на демократичните стандарти, което включва още правата на дамите и свободата на медиите.

Въпреки това ПиС резервира солидната си поддръжка в Полша, където след идването си на власт през 2015 година усилва обществените разноски. Нейната националистическа и евроскептична изразителност се приема добре от поляците от работническата и ниската междинна класа отвън огромните градове.

Все още не е ясно по кое време и по какъв начин Варшава ще промени Дисциплинарната си камара към Върховния съд по метод, който да удовлетвори Европейската комисия в Брюксел, и да разреши изплащането на фондовете за възобновяване.

Парите

" Най-силният мотив на Европейски Съюз са голямата купчина пари, която управлява [председателката на Комисията Урсула] фон дер Лайен и които тя няма да освободи, до момента в който ситуацията не се промени ", сподели членът на делегацията. Помолена да разяснява ситуацията, пресслужбата на полското държавно управление, не загатна Дисциплинарната камара, а сподели, че диалозите на Варшава с Комисията са се доближили до компромис, който би разрешил отпущането на парите. След визитата си във Варшава Рейндерс съобщи, че не е получил отговор на въпросите си за това по какъв начин Полша има намерение да се съобрази с решението на Съда на Европейски Съюз за Дисциплинарната камара. А Комисията сподели, че договарянията не престават.

След визитата на Рейндерс две други събития подкопаха в допълнение възможностите за бърз излаз от опълчването. Първо, в Германия, най-могъщата страна в съюза, има нова ръководеща коалиция, която дава знаци за по-твърда линия против отстъпленията от демокрацията в Европейски Съюз спрямо някогашния десноцентристки канцлер Ангела Меркел.

Второто е правно мнение на генералната адвокатура на Европейския съд, което съвсем осуетява опитите на Полша и Унгария да блокират новия инструмент, който ще орязва еврофондовете за страните, нарушаващи демократичните правила на Европейски Съюз.

Освен фондовете за възобновяване Полша рискува да загуби и парите, предопределени за нея в бюджета на Европейски Съюз за интервала 2021-2027 година от 1,1 трилиона евро.

Засега обаче високопоставени представители на изпълнителната власт на съюза споделят, че в случай че не смени курса, Полша няма да получи грантовете и евтините заеми, които към този момент се разпределят сред множеството други страни членки, с цел да се подкрепи възобновяване от пандемията.

" Малко евентуално е да можем да приключим тази работа (одобряването на полския народен проект за възобновяване и отпущането на средствата) до края на годината ", сподели заместник-председателят на Европейската комисия Валдас Домбровскис.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР