Еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос заяви днес на пресконференция, че

...
Еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос заяви днес на пресконференция, че
Коментари Харесай

ЕК: Не се обсъжда възможност за обособяването на миграционен лагер в Европа

Еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос съобщи през днешния ден на конференция, че има концепция, само че няма предложение, за обособяването на лагер за мигранти в Европа. Той направи този коментар след среща с вътрешните министри на страните от Западните Балкани, България и Австрия като сегашен и предстоящ ръководител на Съвета на Европейски Съюз.

Еврокомисарят заяви, че участниците в срещата са разискали въпроса с миграцията и сигурността по границите. По неговите думи срещата не е била свикана поради изключителни условия.

Попитан дали на срещата е било обсъждано обособяването на миграционен лагер в Албания, той отхвърли.

Аврамопулос попита публицистите дали са чували някоя европейска страна да е изразила подготвеност да разгърне сходен лагер, където чужденците, търсещи протекция, да бъдат подслонявани в очакване на оценка по импортираните молби да бъдат позволени в Европейски Съюз.

Инициатива за лагер в Албания или в която и да е друга страна не сме обсъждали през днешния ден. Ако този въпрос възникне в миналото, ще го обсъдим, разясни Аврамопулос.

Германия излъчи доста мощно обръщение какво имаме поради със съпричастието по въпроса с мигрантите.

Вярвам, че е значимо съседите да си сътрудничат, изключително когато са страни от Европейски Съюз, добави еврокомисарят във връзка разногласията за възобновяване на границите в Шенген и прехвърлянето на мигранти сред страните, които те са достигнали и тези, през които са минали по-рано.

Призовавам всички да проявят повече доверие, съпричастие и отговорност. Не би трябвало да даваме мотиви на тези, които целят да подкопаят европейските полезности, прикани Аврамопулос.

Той удостовери, че през Балканите се отваря нов път за мигрантите – през Босна и Херцеговина, Албания и Черна гора. Бройката на мигрантите там се покачва, въпреки още да не е тревожна, уточни еврокомисарят.

Страните от Западните Балкани поставиха огромни старания да спадне броят на противозаконните придвижвания, добави той във връзка опцията въведеният безвизов режим за жителите на тези страни да бъде преразгледан.

Безвизовото пътешестване е предимство, което освен държавните управления, само че и жителите би трябвало да пазят, означи еврокомисарят.

Косово извършва съвсем всички индикатори за отпадането на визите за Европейски Съюз. Надявам се, че сме в действителност доста покрай отпадането на визите за целия район доста скоро, съобщи Аврамопулос.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР