Еврокомисарят Мария Габриел, която е номинирана от ГЕРБ за министър-председател,

...
Еврокомисарят Мария Габриел, която е номинирана от ГЕРБ за министър-председател,
Коментари Харесай

ГЕРБ и ДПС вече искат смяна на Гешев, "Продължаваме промяната - Демократична България" пита дали не е фасада

Еврокомисарят Мария Габриел, която е номинирана от ГЕРБ за министър-председател, ще се срещне с част от парламентарно показаните партии в опит да обезпечи поддръжка за държавно управление с първия управнически мандат. За диалози не е поканена само проруската националистическа групировка " Възраждане ".

" Дневник " следи акцентите от деня онлайн. Статията се обновява.

Всичко, което би трябвало да знаете за: На живо
 Станислав Балабанов и Филип Станев от
© Юлия Лазарова

Станислав Балабанов и Филип Станев от " ИТН "

" Останах прелестно сюрпризиран от първата концепция на Мария Габриел. Тази концепция я поддържаме още от митингите на 2020 година на площада ", разяснява пред Българското национално радио (БНР) Станислав Балабанов от " ИТН ".

Това не значи поддръжка за кабинет, тъй като това са единствено първи усещания
Станислав Балабанов,
народен представител от " ИТН "

Изрази обаче подозрение, че даже и вероятно държавно управление " Габриел " да изиска от Висшия правосъден съвет (ВСС) Гешев да бъде отхвърлен, там ще има нужното за това болшинство.

Балабанов изиска да се откри конституционно болшинство, най-малко две трети от депутатите (най-малко 160 от 240), за основни промени в правосъдната система. " По-важно е да не взимаш глава на един, а да слагаш различен. Трябва да се реформира системата, с цел да не злоупотребява човек с властта в тази институция ", сподели Балабанов.

 Движение за права и свободи пред ГЕРБ: На България ѝ отива да има жена министър председател
© Велко Ангелов

" На България ѝ отива да има жена министър-председател в тези сложни времена. Когато има нещо мъчно да се свърши, ние в придвижването постоянно се обръщаме към дамите ". С тези думи зам.-председателят на Движение за права и свободи Йордан Цонев се обърна към номинираната от ГЕРБ за министър-председател Мария Габриел и останалите представители на партията. Пред нея той удостовери, че огромна част от изброените цели на ГЕРБ, които по-рано показа Габриел (вижте в блока от 9:00 часа), съответстват с тези на придвижването, в това число и самодейността ѝ за искане на оставката на основния прокурор Иван Гешев. По думите му има насъбрано напрежение в обществото по тематиката и по тази причина казусът би трябвало да бъде решен.

" Имате нашата цялостна поддръжка за тази тематика ", сподели Цонев.

В началото на диалога Габриел насочи похвали към Движение за права и свободи, от чиито млади представители по думите ѝ постоянно е имала положителни усещания и се включи в риториката на придвижването като съобщи, че към днешна дата основната дума е разговор по съответни цели в кратковременен и средносрочен проект. Допълни, че вижда опция да се образува екип, който да бъде единен към трите " ААА " - упоритост за сформиране на държавно управление, престиж на България в Европа, ангажимент към хората. Подчерта и че желае в разликите да бъде откроено това, което сплотява. Изказването ѝ беше посрещнато с утвърждение от Движение за права и свободи.



 Крум Зарков
© Георги Кожухаров

Крум Зарков

Мария Габриел се причисли към хората, които през 2020 година излязоха на митинги с искане за оставка на основния прокурор Иван Гешев след. Така служебният министър на правораздаването Крум Зарков разяснява поръчката на претендента на ГЕРБ за министър председател, че в случай че бъде определена на поста, нейният правосъден министър ще изиска освобождението на Гешев.

" Ние в този момент в Министерството на правораздаването работим доста деликатно, изследвайки случилото се последните дни и седмици след 1 май (когато избухна гърмеж до колата на Гешев). Така че аз единствено мога да поздравя Мария Габриел за това изказване, само че ще трябват още детайлности ", означи Зарков.

Коментира по какъв начин вижда случилото се през последните дни след гърмежа, а точно, че зам. основният прокурор и шеф на Националната следствена работа (НСлС) Борислав, че основният прокурор се намесва нерегламентирано в следствието за гърмежа, което го визира директно.

" Струва ми се, че това е доста съществено деяние и Висшият правосъден съвет (ВСС) ще би трябвало да се произнесе по него. Министерството на правораздаването естествено няма да стои безучастно в това. Висш съдебен съвет към този момент е сезиран от самия господин Сарафов във връзка с желаната оставка на господин (Ясен) Тодоров. Така че да, на дневен ред са всички тези въпроси и те би трябвало да бъдат решавани. Още другата седмица ще ви осведомяваме какво ще предприеме Министерството на правораздаването ", съобщи още служебният правосъден министър.

Повтори отдавнашната си позиция, че Гешев неведнъж е уронил престижа на правосъдната власт и оставката му е доста значим въпрос, само че по-важно е дали ще се одобряват законите, които да попречат на идващия основен прокурор, който и да е той, да попадне в същата цикличност, в която са попадали тези преди него. " Искането на оставка и ориста на господин Гешев не покрива целия набор от въпроси ", акцентира Зарков.

 Христо Иванов: Едно е да махнеш някого, напълно друго е да сложиш непокътнат на негово място
© Велко Ангелов

" Един умел политик преди време ми сподели, че едно е да махнеш някого, напълно друго е да сложиш някого непокътнат на негово място. От позиция на този стандарт моят въпрос е по какъв начин ще променим изискванията, при които ще бъде избран наследникът на Иван Гешев. Надяваме се, че един нов състав на Висшия правосъден съвет (ВСС) ще прегледа искане на министъра на правораздаването, а изискванията ще бъдат такива, че неговият заместител да е подконтролен ", разяснява съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов след оповестеното от Мария Габриел, номинирана от ГЕРБ за министър председател, че нейно държавно управление ще изиска освобождение на Иван Гешев.

Реформа в правосъдната система и смяна в пълномощията на основния прокурор са съществени претенции на " Демократична България " години наред. Иванов разгласи, че поддържа желанията на възможен кабинет " Габриел ", само че и даде да се разбере, че не е прекален оптимист.

" Предишни министри пробваха това. Въпросът е по какъв начин това няма да се трансформира в следващия безрезултатен опит и по какъв начин си представяме оня състав на Висш съдебен съвет, който може да се произнесе обективно по такава самодейност, с цел да има резултат ", сподели Христо Иванов.

Гешев към този момент евентуално е непоносим за тези сили, които до момента го крепиха на поста.
Христо Иванов,
съпредседател на

Иванов сподели, че чака от ГЕРБ и Мария Габриел хрумвания по какъв начин да се реформират Висш съдебен съвет и прокуратурата, с цел да не се окажа възможната промяна на Гешев " фасада със същото наличие " и " освобождение от един изтощен, изхабен, изживял времето си кон, който към този момент не е потребен ".

На въпрос на " Дневник " по какъв начин се вписват упоритостите на " Продължаваме промяната - Демократична България " за правосъдна промяна с отхвърли на обединението да поддържа мандат на ГЕРБ при поръчка за промяна на основния прокурор, Иванов отговори: " Трябва да намерим метод да не отидем на избори, да има държавно управление и да има правосъдна промяна. От самото начало сме оповестили нашите ограничавания и е обща задача да намерим вероятните решения. "



 ГЕРБ видя несериозно и неуважително отношение от
© Велко Ангелов

" Демонстрация на несериозно и неуважително отношение на обединението, която от " Има по какъв начин " се трансформира в " Няма пък ", разяснява ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ - Съюз на демократичните сили Десислава Атанасова. Тя препраща към мотото на " Продължаваме промяната - Демократична България " от предизборната акция.

Очаквано " Продължаваме промяната - Демократична България " не пристигна на срещата, като обяснението на обединението е, че отсъстват Кирил Петков и Асен Василев. Те са на европейски конгрес за защита в Прага.

ГЕРБ твърди, че " Продължаваме промяната - Демократична България " в началото е удостоверила за среща в 10 ч. Коалицията е поискала да се срещне с ГЕРБ и номинираната от партията за министър председател Мария Габриел на следващия ден (12 май).

" Изпратихме публично искане след неофициалния отговор през вчерашния ден следобяд, в 18.35 мин., че с цел да бъде срещата съдържателна и виновна, би трябвало да бъдат водачите на партиите ", сподели съпредседателят на парламентарната група Николай Денков в коридорите на Народното събрание. " Това, че държат да създадат сцената, в която са на едната страна на масата, а другата стои празна, явно демонстрира, че не държат на наличието, а на медийната изява ", сподели Денков.



 Движение за права и свободи към този момент утвърждава да се инициира промяна на основния прокурор Иван Гешев
© Юлия Лазарова

" Идеята за внасянето във Висшия правосъден съвет за отстраняването е добра концепция, тъй като има основано напрежение в обществото ", разяснява ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ след оповестеното от номинираната за министър председател Мария Габриел, че в случай че има държавно управление, министърът на правораздаването в неин кабинет ще инициира освобождение на основния прокурор Иван Гешев.

" Не мисля, че може да бъде спънка ", сподели Карадайъ на въпрос дали желанието за отстраняването на Гешев може да провали договарянията сред ГЕРБ и Движение за права и свободи за кабинет. Той отхвърли да дава отговор на въпроси за какво промяната на основния прокурор става в този момент допустима за партията му, а претенции за това има от години, в това число като израз на публичното напрежение имаше митинги през лятото на 2020 година с искане за премахване на Гешев.

" За нас кадруването е една тематика, друга от промяната. Ние си написахме домашното. Разписахме законопроект, раздадохме концепциите си на парламентарните групи преди повече от година ", сподели Карадайъ.



 Плановете на Габриел за държавно управление: три
© Велко Ангелов

Като три " ААА " дефинира номинираната от ГЕРБ за министър председател Мария Габриел проекта си за държавно управление. По думите ѝ трите букви стоят за: Каза, че ще разчита на разговор с парламентарните групи и изброи 10 целта на вероятно нейно държавно управление. Сред целите ѝ Мария Габриел разгласи, че са: да се възстановява работата на институциите; стабилизиране на финансите и приемане на бюджет за 2023 г.; правосъдна промяна, като първите ѝ стъпки са приемане на механизъм за следствие на основния прокурор, промяна в антикорупционната комисия, като тя бъде разграничена на две и има проверяващи функции; превъзмогване на инфлацията, присъединение на България към еврозоната. " Нещата не би трябвало да стопират дотук, а да се стигне и до конституционна промяна. В светлината на събитията от последните седмици първото, което ще направи министър на правораздаването в моето държавно управление, е да внесе във Висшия правосъден съвет (ВСС) искане за освобождение на основния прокурор Иван Гешев заради уронване престижа на правосъдната власт ", сподели Габриел.
През последните дни откакто началникът на следствието Борислав Сарафов смени позицията си и за аспекти от гърмежа до кортежа на основния прокурор. Последва искане към Висш съдебен съвет от Сарафов. В сюжета с коментар се включва и някогашната барета Алексей Петров, който.

 Едно мислено: Алексей Петров предложи Гешев да се отдръпна, а страната да му откри подобаваща работа Едно мислено: Алексей Петров предложи Гешев да се отдръпна, а страната да му откри подобаваща работа

Бившият министър на правораздаването Надежда Йорданова ( " Демократична България " ) в кабинета " Петков " изиска премахване на Гешев преди повече от година, като уточни девет аргументи за това..

Габриел се показа първо пред парламентарната група на ГЕРБ, като беше посрещната с овации от депутатите на Борисов. По-късно през днешния ден (11 май) номинираната за министър председател се чака да се срещне с управленията на парламентарните групи на Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и " ИТН ". " Продължаваме промяната - Демократична България " е отказала на Габриел среща през днешния ден, защото отсъстват Кирил Петков и Асен Василев. Те са на европейски конгрес за защита в Прага.



 Ако ГЕРБ не желае да се срещне с водачите ни, значи всичко е проформа, разгласи Николай Денков
© Юлия Лазарова

Депутатът от " Продължаваме промяната - Демократична България " Николай Денков съобщи в коридорите на Народното събрание, че обединението няма да изпрати свои представители на срещата с издигнатата от ГЕРБ за министър председател Мария Габриел. Тя беше планувана за през днешния ден от 10 ч., само че през вчерашния ден новата коалиция разгласи, че съпредседателите на " Продължаваме промяната " Кирил Петков и Асен Василев не са в България и по тази причина оферират диалозите да се отсрочат за петък (12 май). От ГЕРБ обаче не се съгласиха.

" Без общо присъединяване на всички водачи няма по какъв начин да има сериозна среща. Тя изисква те да са там. За една същинска среща трябват двама. За ГЕРБ тази среща очевидно е проформа, щом не ги интересува, че водачите не участват ", сподели Денков.

 За
© Георги Кожухаров

Предложението Мария Габриел да бъде министър председател отваря порти за диалог. Това съобщи пред Българска национална телевизия депутатът от " ИТН " Ивайло Вълчев. Той акцентира, че страната има потребност от работещ парламент и работещо държавно управление. По думите му не е толкоз значимо подписването на съдружно съглашение, в сравнение с да има ясно написани цели и периоди за осъществяването им. Вълчев посочи, че партията му няма проблем да беседва с ГЕРБ, макар че влезе в политиката с остра реторика против партията на Бойко Борисов.

" Моделът " ГЕРБ " е модел, който въплъщава срастването сред политическата власт, бизнеса и контрола върху медиите. Практичността изисква ние да беседваме с всеки, а не да робуваме на идеология и да изглеждаме все по-големи светци ", сподели Вълчев.

 Десислава Атанасова и Деница Сачева
© Георги Кожухаров

Десислава Атанасова и Деница Сачева

Според информация на " Дневник " от пресслужбата на " Продължаваме промяната - Демократична България " не се чака новата коалиция да организира през днешния ден (11 май) среща с Мария Габриел, номинирана за министър председател. Причината е отсъствието на Кирил Петков и Асен Василев, макар че те не са част от управлението на парламентарната група, а и съгласно изказвания на ГЕРБ " Продължаваме промяната - Демократична България " в началото е удостоверила, че ще взе участие в диалози от 10 ч.

Вчера (10 май) вечерта новата коалиция популяризира известие, съгласно което поради отсъствието на Петков и Василев срещата се отсрочва за петък (12 май). ГЕРБ пък отвърна на собствен ред със известие, че ще чака представилите на новата коалиция в 10 ч., тъй като съпредседателите на парламентарната група Николай Денков и Атанас Атанасов са в София, както и останалите водачи в обединението - Христо Иванов и Владислав Панев.

 Новата коалиция и ГЕРБ влязоха в неприсъствен спор по кое време да е срещата с Мария Габриел Новата коалиция и ГЕРБ влязоха в неприсъствен спор по кое време да е срещата с Мария Габриел

Според информация от прессъобщението на ГЕРБ партията ще бъде показана, с изключение на от Мария Габриел, от управлението на парламентарната група: ръководителя Десислава Атанасова и заместниците ѝ Деница Сачева и Румен Христов. Лидерът на партията Бойко Борисов не е част от управлението на парламентарната група, затова не би трябвало да взе участие в срещите. По предварителна информация те няма да са обществени и медиите ще бъдат позволени единствено за встъпителните думи. Потвърдените към този момент срещи са:

 За държавно управление с първия мандат са нужни трима
© Велко Ангелов

Президентът Румен Радев разгласи, че., който го получи, разполага със седмица да предложи състав и конструкция на държавно управление или да го върне несбъднат.

Ако обединението " Продължаваме промяната - Демократична България " съблюдава поръчката си, че няма да поддържа кабинет с мандата на ГЕРБ - Съюз на демократичните сили без значение какви са програмата и състава му, партията на Бойко Борисов ще би трябвало да разчита за избирането му на поддръжката минимум на Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия. Правителство се избира с нормално болшинство: гласовете на половината депутати плюс един. Тоест нужни са най-малко 121 гласа " за ", в случай че са регистрирани и гласоподават всички 240 народни представители.



Евентуалното избиране за министър председател ще сложи началото на политическата кариера на Мария Габриел в България. До момента тя не е заемала политически пост в страната, а целият ѝ опит е в евроинституциите.

 Ако стане министър председател, това ще е първият политически опит на Габриел в България
© EC - Audiovisual Service

Габриел, чиято фамилия по това време беше Неделчева, дебютира в европейската политика през 2009 година, като влезе в Европейския парламент единствено две години след приемането на България в Европейския съюз. Тя изкарва в европарламента седем години, а кандидатирайки се за втория си мандат през 2014 година, оглавяваше листата на ГЕРБ.

В европарламента Габриел водеше българската делегация в групата на Европейската национална партия, а в продължение на две години беше измежду вицепрезидентите на парламентарната група.

 Цитат на деня: Не желая да сте кучки, както е съвременно Цитат на деня: Не желая да сте кучки, както е съвременно

Тя беше поканена от Бойко Борисов да бъде еврокомисар, като замести в комисията Кристалина Георгиева, която напусна Европейската комисия през януари 2017 година, с цел да стане основен изпълнителен шеф на Световната банка.

 Мария Габриел – кариера в противоположен ред Мария Габриел – кариера в противоположен ред
Ключови думи към публикацията:
Още по тематаОще от Политика

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР