Еврокомисарката Мария Габриел ще е кандидатът за министър-председател, който утре

...
Еврокомисарката Мария Габриел ще е кандидатът за министър-председател, който утре
Коментари Харесай

Еврокомисар Мария Габриел ли ще е предложението на ГЕРБ/СДС за премиер?

Еврокомисарката Мария Габриел ще е претендентът за министър-председател, който на следващия ден водачът на ГЕРБ Бойко Борисов ще показа пред останалите партии в Народното събрание. Тази информация се появи в разнообразни медии, включително „ 24 часа “ и „ Филтър “.

Габриел и сега е в София, само че за събитие на представителството на Европейската комисия в България.

Българката има дълготраен стаж в европейските институции.

През 2001 година придобива бакалавърска степен по „ Българска и френска лингвистика “ в Пловдивски университет „ Паисий Хилендарски “. Продължава образованието си в Института по политически науки в Бордо, Франция, където учи интернационалните връзки, история на европейските институции, политическа социология, сравнителна политика. Завършва магистратура по „ Сравнителна политика и интернационалните връзки “ в Докторската академия по политически науки, Бордо през 2003 година

От 2004 до 2008 година е асистент теоретичен откривател в Института по политически науки в Бордо, Франция. Преподавателската ѝ активност е обвързвана с тематиките за процеса на взимане на решения в Европейски Съюз, политическа социология и интернационалните връзки. В екипа е на 2 интернационалните плана – по Европейска стратегия Equal 2004 – 2008 „ Ценности и стопанска система – равенството в професионалната активност и обществената и солидарна стопанска система “ и Международна изследователска стратегия „ Парламентарното посланичество на национално и европейско равнище “.

От 2012 до 2014 година е координатор на ЕНП в Комисията по права на дамите и тъждество сред половете на Европейския парламент. На 19 октомври 2012 година Мария Габриел е определена за заместник-председател на ЕНП дами. През юни 2013 година е определена за „ Евродепутат на годината “ в категория „ Равенство на половете “.

След европейските избори през 2014 година Мария Габриел е зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент по въпросите на Средиземноморието, Близкия изток и Северна Африка и началник на българската делегация в Групата на ЕНП. Като зам.-председател на Групата на ЕНП тя ръководи Работната група на ЕНП „ Евромед “ и дава отговор за връзките на групата със страни от Средиземноморието, Близкия Изток и Северна Африка по предпочитани въпроси като миграцията, сигурността, битката с тероризма и радикализацията, предварителната защита на спорове, правата на дамите. Под нейно управление е направена Стратегическата позиция на ЕНП за Средиземноморието за мандата 2014 – 2019 година

През 2015 година Европейската асоциация на организациите по връзки ѝ връчва оценката „ Евродепутат, бранител на обществена идея “ за приноса ѝ за равенството сред половете и правата на дамите. През 2016 година получава премия „ Евродепутат на годината “ в категория „ Развитие “ и медал „ Сан Карлос “ на държавното управление на Колумбия за заслуги към страната в региона на интернационалните връзки и дипломацията.

От 7 юли 2017 до 1 декември 2019 година е еврокомисар за цифровата стопанска система и общество в Комисията „ Юнкер “. След това става еврокомисар за нововъведенията, научните проучвания, културата, образованието и младежта в Комисията „ Фон дер Лайен “.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР