Еврокомисарите решиха да сезират Съда на ЕС заради неизпълнение на

...
Еврокомисарите решиха да сезират Съда на ЕС заради неизпълнение на
Коментари Харесай

Еврокомисията ще съди България заради неизпълнение на правилата по Натура 2000

Еврокомисарите взеха решение да сезират Съда на Европейски Съюз поради несъблюдение на отговорности на България по Директива 92/43/ЕИО на Съвета от 21 май 1992 година за запазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна, оповестиха от Европейска комисия.

Според Комисията България не е въвела вярно в националното законодателство член 6, параграф 1 от Директивата за местообитанията.
 Правителството разшири
Правителството разшири " Натура 2000 " и кани " Нетфликс " да снима у нас

Влизат територии от " Ропотамо ", " Шкорпиловци " и " Галата "

Процедурата за нарушаване против България за несъблюдение на отговорности на страната по член 4, пар. 4 и член 6 от Директивата за местообитанията бе стартирана на 25 януари 2019 година, а на 3 юли 2020 година е получено и стимулирано мнение .

За да преодолеят избраните от Европейска комисия недостатъци при започване на наказателната процедура през януари 2019 година са готови промени в Закона за биологичното многообразие . Той вкарва нов метод за ръководство на предпазените зони от екологичната мрежа Натура 2000. Законопроектът е импортиран за разглеждане в 44-то Народното събрание и признат на първо четене.
 Правителството разшири
Правителството разшири " Натура 2000 " и кани " Нетфликс " да снима у нас

Влизат територии от " Ропотамо ", " Шкорпиловци " и " Галата "

Служебното държавно управление внесе наново законопроекта в 45-то Народно събрание, само че той не бе подложен за разглеждане. Прието е Решение на Министерски съвет за внасяне на същия план на закон в бъдещото 46-то Народно събрание.

От Комисията регистрират, че процесът на оповестяване на зоните от екологичната мрежа Натура 2000 и установяване на задоволително подробни характерни цели и ограничения на запазване за тях е доста занимателен във всички страни от Европейски Съюз, в това число и в България. Затова все още на приемане на стимулираното мнение, Европейска комисия бе стартирала наказателни процедури против 12 държави-членки, а другите 15 страни бяха в предупредителна фаза .

Становището на Комисията е, че без значение от оповестяването на предпазените зони за запазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна през 2007 година в България не е спазен крайният период - края на 2014 година, за издаване на финални актове (заповеди) за оповестяване на общо 229 предпазени зони. Европейска комисия смята също по този начин, че не са избрани характерни за зоните подробни цели на запазване за предпазените зони за местообитанията .
 Министерство на околната среда и водите желае от Българска академия на науките идея за
Министерство на околната среда и водите желае от Българска академия на науките идея за " Натура 2000 " поради Струма край Кресна

Разгледан е също Национален проект против противозаконното потребление на отровни субстанции

В интервала 2014-2019 година няма прогрес при издаването на заповеди за оповестяване на предпазените зони за местообитанията . Към сегашния миг са обнародвани в " Държавен вестник " заповеди за оповестяване на 186 предпазени зони за местообитанията.

Те са, наличен на страницата на Министерство на околната среда и водите.

За останалите 43 предпазени зони е признато Решение на Министерски съвет от лятото на тази година за смяна на границите им, които се чака Европейска комисия да утвърди, според процедурата.
 Сметната палата не откри режими на запазване за НАТУРА 2000
Сметната палата не откри режими на запазване за НАТУРА 2000

Не са издадени заповеди за оповестяване на 211 от общо 341 утвърдени предпазени зони в България от Европейската комисия

В българското екоминистерство тече развой за приемане на пилотно създадени характерни цели за две предпазени зони. Тяхното наличие е съветвано от интернационалните специалисти, ангажирани от службите на Европейска комисия . Възложено е създаването на характерни и подробни природозащитни цели за общо 64 предпазени зони, като 43 от тях са със период за създаване до края на месец ноември 2021 година Предприети са дейности за възлагане създаването на цели за още 22 зони .

Подготовката на характерни и подробни цели на запазване за всички останали предпазени зони е планувано да бъде направено в границите на планово предложение, включено в плана на Плана за възобновяване и резистентност.
 Европейска комисия ни подсеща с писмо за
Европейска комисия ни подсеща с писмо за " Натура 2000 "

България е показала единствено 22 места като предпазени територии за консервиране
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР