Еврокомисар Януш Войчеховски представи пред министрите на земеделието на днешното

...
Еврокомисар Януш Войчеховски представи пред министрите на земеделието на днешното
Коментари Харесай

ЕК представя мярка за подпомагане за български, полски и румънски фермери на стойност 56,3 милиона евро

Еврокомисар Януш Войчеховски показа пред министрите на земеделието на днешното им съвещание предложение на Европейската комисията за поддръжка на стойност 56,3 милиона евро, финансирана от селскостопанския запас, която се чака да компенсира засегнатите фермери за икономическите загуби, дължащи се на нараствания импорт на зърнени и маслодайни семена, и да ограничи въздействието на пазарните несъответствия върху техните решения за засаждане, оповестяват от Европейската комисия.

Фермерите в страните, граничещи с Украйна, показват угриженост по отношение на резултатите от нараствания импорт на украински зърнени и маслодайни култури върху локалните пазари. Смущенията в търговията, породени от съветската експанзия, не би трябвало да ощетяват фермери от прилежащи страни.

Въз основа на оценката, изпратена от засегнатите държави-членки, Комисията проучва обстановката, разглеждайки несъразмерното предложение на артикули на национално и районно равнище и вероятното влияние върху цените на локалното произвеждане. Натискът върху логистичните вериги, който оказва въздействие върху цените и пазарните благоприятни условия за фермерите наоколо до границата, също беше взет поради, изключително за Румъния.

Финансовата помощ ще бъде разпределена сред трите държави-членки, които по-късно ще я разпределят на фермерите допустимо най-скоро. Комисията предлага да се разпределят 29,5 милиона евро за Полша, 16,75 милиона евро за България и 10,05 милиона евро за Румъния. Трите страни могат да добавят тази поддръжка от Европейски Съюз до 100 % с национални средства, което би възлизало на обща финансова помощ от 112,6 милиона евро за засегнатите фермери, прибавя Българска телеграфна агенция.

Комисията ще чака заплащанията на земеделските стопани да бъдат осъществени до 30 септември 2023 година, като трите страни също ще имат ангажимент да уведомят Европейска комисия по какъв начин са разпределени средствата и по какъв начин са помогнати на фермерите, наред с други неща.

Проектомярката на Комисията, под формата на правилник за използване, сега се разисква с страните членки, които ще гласоподават по нея на съвещанието на комисията за обща организация на селскостопанските пазари, планувано за 30 март. Ако мярката бъде утвърдена, тя ще бъде оповестена в Официалния вестник на Европейския съюз при започване на април и ще влезе в действие в деня след публикуването ѝ, с цел да могат България, Полша и Румъния да я ползват неотложно.

Контекст

Комисията оказва помощ на Украйна и нейните фермери в засаждането и развъждането на зърнени и маслодайни култури, които са извънредно нужни за тях и за света, и улеснява износа им, по-специално посредством " Пътищата за взаимност " и Черноморската самодейност за зърно, както и посредством краткотрайно унищожаване на всички мита и квоти за техния експорт. Европейска комисия е изцяло ангажирана да продължи да поддържа Украйна в тези сложни времена, като в същото време следи въздействието на съветската експанзия против Украйна върху фермерите в Европейски Съюз.

За да смекчи последствията за фермерите в Европейски Съюз и да ги поддържа, Комисията също по този начин вкара повсеместен пакет от ограничения за гарантиране на продоволствената сигурност и подсилване на устойчивостта на питателните системи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР