Евроинс Румъния“ отговори на твърдения в румънски медии за голям

...
Евроинс Румъния“ отговори на твърдения в румънски медии за голям
Коментари Харесай

Капиталът на „Евроинс Румъния“ надхвърля 410 млн. леи и е увеличен с още 100 млн. леи

„ Евроинс Румъния “ отговори на изказвания в румънски медии за огромен брой каузи, които се водят против компанията в румънските съдилища. Кирил Бошов, ръководителят на Управителния съвет на „ Еврохолд “, компанията-майка на застрахователното сдружение, приказва пред публицисти в Букурещ.

„ Евроинс “ е платила обезщетения за над 1 млн. вреди, 160 000 са единствено през 2022г.

„ Първо и най-важно – „ Евроинс “ е платила обезщетения за над 1 млн. вреди. Само през предходната година компанията ни е платила 160 000 случая. Сега те (Бел.ред. ASF – румънската комисия по финансов надзор) са намерили 72 “, това уточни той във връзка последното дело против компанията от началото на февруари.

„ Евроинс “ е внесла тъжба по този мотив в апелативния съд в Букурещ на 15 февруари и оспорва решението на ASF за налагането на санкция в размер на 300 000 леи.

„ Последната санкция е за 72 преписки по застрахователни полици. Миналата година сме изплатили повече от 160 000 по такива документи. Всеки ден компанията ни обработва стотици случаи и изплащаме по 14 000 – 15 000 каузи на месец “, добави още изпълнителният шеф.

Кирил Бошов уточни, че има доста дребен % на недоволствата, а половината от тях идват от едно и също място.

„ 10 тъжби дневно от 2,7 милиона полици може да значи не, че имаме проблеми, а че просто някой се е обадил по телефона, само че сега не е му е отговорено. От тези 10 тъжби половината идват от едно и също място “, уточни той.

„ Евроинс “  изплаща претенциите приблизително за 5-10 дни след подаване на желае

„ Относно автосервизите, преди 3 години работихме с 50 сервиза, с които имахме директни съглашения. Днес имаме над 1000 такива и с тях работим съвършено, без спорове и правосъдни разногласия “, уточни Бошов.

Компанията изплаща претенциите си приблизително от 5 до 10 дни след подаване на желае. Какво значи това? Според румънското законодателство след подаване на желае за обезщетение - застрахователят е задължен да показа офертата в границите на 30 дни, а в случай че тази оферта бъде призната, заплащането би трябвало да се извърши в границите на най-много 10 дни.

„ Плащането би трябвало да се извърши в границите на най-много 40 дни съгласно закона. Евроинс заплаща за 10 дни.  Това е още един отговор на въпроса дали би трябвало да се тормозим за финансовата непоклатимост на компанията “, уточни още той представен от economie.hotnews.ro.

Контролът на ASF върху „ Евроинс “ не е завършил, сподели ръководителят на групата EIG, а също така българската група „ Еврохолд “, която управлява „ Евроинс “ Румъния, не е съгласна с ASF във връзка с предходни презастрахователни контракти, които се оспорват от арбитража на застрахователния пазар в Румъния.

„ Ние обаче взехме решение да продължим и да сключим този нов презастрахователен контракт - EIG Re “, сподели шефът на EIG Кирил Бошов.

„ Презастраховането не беше неочакван ход. То е част от нашата тактика. Във всяка застрахователна група има общи процеси, които би трябвало да се ръководят дружно -  ръководство на активи, полици под една марка. Комбинирахме потребностите на Евроинс Румъния, Евроинс България, Евроинс Полша и други Обичайно е те да се комбинират, получава се по-добра цена “, сподели Кирил Бошов, представен от bursa.ro.

Според него презастрахователният контракт покрива 87% от рисковете на „ Евроинс Румъния “, 3% от риска се покрива от румънския осигурител, а 10% съставляват разнообразни налози.

„ Зад EIG Re стоят презастрахователни компании от Германия, Холандия, Испания “, сподели Кирил Бошов.

„ Работата на всеки регулатор е да изисква от всяка компания по-добри индикатори и това е, което вършим. Увеличихме финансовата непоклатимост на компанията. Това става с нарастването на капитала, с диверсификацията на портфейла и презастрахователния контракт “, сподели Кирил Бошов.

„ Евроинс “ усилва платежоспособността

Попитан за главните индикатори, които дефинират дали един осигурител е финансово постоянен и кредитоспособен, а точно финансовото условие за кредитоспособност (SCR) и минималното финансово условие (MCR), ръководителят на групата твърди, че покрива индикаторите, които даже са над законовите условия.

„ Преди презастрахователният контракт SCR беше 130%, а MCR беше 280%. След сключването на този контракт SCR ще доближи 160%, а MCR ще доближи 300% “, уточни той.

Ръководителят на „ Евроинс “ добави, че компанията е направила нарастване на капитала със 100 милиона леи. Документите към този момент са подадени в Комисията по контрол, само че мнението се бави.

Капиталът на „ Евроинс “ надвишава 410 млн. леи и е повишен с още 100 млн. леи

Към този миг капиталът на Евроинс Румъния надвишава 410 милиона леи. Застрахователното сдружение подхваща стъпката за нарастване със 100 млн. леи още през лятото на предходната година, показва ZF.ro.

„ Увеличението на капитала стартира предишното лято. Това е развой на утвърждение, към този момент сме внесли сумата и парите са в сметката. Компанията работи съвършено и ние имаме безспорното доверие във финансовата си непоклатимост. Искаме да сме сигурни, че никой няма да се опита да направи нещо против тази компания. “, изрично съобщи Кирил Бошов.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР