Еврохолд България, новият собственик на 67% от ЧЕЗ разпределение, побърза

...
Коментари Харесай

"Еврохолд" предложи търгова цена за "ЧЕЗ разпределение" под пазарните очаквания

" Еврохолд България ", новият притежател на 67% от " ЧЕЗ систематизиране ", побърза с офертата си да изкупи останалите 33% от капитала на компанията дни след договорката. Търговото предложение е при цена 276.88 лева за акция, което е под настоящата борсова цена, която последно беше към 300 лева Тя се движеше точно от упованията за наложителното изкупуване на миноритарния дял, като първичното предложение е очевидно под упованията на вложителите.

Самото търгово предложение и обосновката на цената би трябвало да бъдат утвърдени от Комисията за финансов контрол, което още не се е случило. Регулаторът би могъл да наложи корекции.
Въпрос на сметки
По закон при нахлуване на нов огромен (а в тази ситуация и мажоритарен) акционер в обществена компания той е задължен да насочи търгово предложение към останалите акционери. Цената би трябвало да е не по-ниска от най-високата стойност всред три измерителя. А точно това са най-високата платена цена за акция от самия търгов предложител, справедливата цена, избрана по общоприети финансово-оценъчни способи, среднопретеглената пазарна цена от последните три месеца.

В случая " Еврохолд " заявява, че платената от него цена на акция е 220.5432 лева, а изчислената обективна цена на акция е 238 лева Така насочна точка за офертата към миноритарните акционери се оказва междинната цена от борсовата търговия за последната половин година, която е изчислена на 276.8747 лева

По принцип за отправянето на търгово предложение има период от 14 дни след завършване на договорката, само че в тази ситуация той не е изчакан и отправянето му е съвсем неотложно. Причината за бързането евентуално е, че всяка договорка на настоящите равнища преди отправянето му би вдигнала междинната цена, а надлежно и сумата, която да планува " Еврохолд ".

При препоръчаните параметри, в случай че бъдат утвърдени, това значи, че новият притежател би трябвало да има обезпечени 176 млн. лева, ако всички миноритарни вложители одобряват. При цена 300 лева примерно сумата би набъбнала до малко над 190 млн. лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР