Еврофинансирането е за дейности като презасаждане на лозя, борба с

...
Еврофинансирането е за дейности като презасаждане на лозя, борба с
Коментари Харесай

Над 50 проекта за преструктуриране на лозя ще получат еврофинансиране

Еврофинансирането е за действия като презасаждане на лозя, битка с ерозията или създаване на напоителни системи.

© Георги Кожухаров Още по тематиката
През септември фермерите аплайват за 84 млн. лева отстъпка от акциза за горивата

Заявленията се подават в общинските служби по земеделие
29 авг 2017
Преработвателите ще получат до 2 млн. евро дотация по земеделската стратегия

Очаква се банкет на планове да бъде разгласен през есента
23 авг 2017
Агроминистерството: Правят се опити за измами със аграрни земи за дотации

Ведомството готви законодателни промени, въвеждащи спомагателни инспекции
22 авг 2017

Общо 52 плана на винарни и притежатели на лозови насаждения са утвърдени и ще получат финансиране по мярката за " Преструктуриране и преработка на лозя ", оповестява Държавен фонд " Земеделие ". Годишният бюджет на програмата е 25.5 млн. лева, от които с актуалните планове ще бъдат усвоени малко под 20 млн. лева
Предоставените дотации покриват до 75% от общата инвестиция, която може да включва презасаждане, битка с ерозията или създаване на напоителни системи. От фонда обаче не са оповестили самостоятелното финансиране за всеки план.

Финансиране за лозарския отрасъл

Сред утвърдените планове доминират такива на физически и юридически лица, притежатели на лозови насаждения, само че има и утвърдени оферти на винарски мазета, измежду които маза " Кайнарджа ", " Шато Коларово ", " Санта Сара ", сдружения, свързани с винпром " Карнобат ", и други Сред бенефициентите е и сдружението " Либера естейт " на Цветелина Бориславова, която преди години закупи имението на убития банкер Емил Кюлев в санданското село Хотово, което включва маза и лозя.

Финансирането е част от Националната стратегия за подкрепяне на лозаро-винарския бранш за интервала 2014 – 2018 година, в която са включени още три съществени ограничения за възстановяване на конкурентоспособността: " Популяризиране на пазарите на трети страни ", " Събиране на реколтата на зелено " и " Инвестиции в предприятия ". Всички бланки за кандидатстване могат да се намерят на уеб страницата на Изпълнителната организация по лозата и виното (ИАЛВ), която дава отговор и за провеждането на състезанията.

За какво са парите

Сред дейностите, които могат да се покрият със дотацията, са пресаждане без и със смяна на местоположението на лозята, създаване и поддръжка на разнообразни уреди за поливане, битка с ерозията и подпорни структури. Отпуснатите средства ще покриват разноски за материали, труд и превоз.

" Създаването на млади лозови насаждения ще способства за повишение на интереса към производството на виновност със предпазено название на генезис (ЗНП), виновност със предпазено географско напътствие и биовино, като упованията ни към края на интервала производството на виновност със ЗНП/ЗГУ да се покачат от 31% до 50% от общото произвеждане на вино за България ", показва в собствен отчет по въпроса Явор Гечев, зам.-министър на земеделието и храните.

През 2018 година лозарите ще могат да аплайват за спомагателни 30.4 млн. лева евросубсидии, обезпечени от Европейския фонд за гарантиране на земеделието.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР