Евродепутатката и съпредседател на групата на Зелените“ в Европейския парламент

...
Евродепутатката и съпредседател на групата на Зелените“ в Европейския парламент
Коментари Харесай

Зелените талибани прекараха Ска Келер

Евродепутатката и съпредседател на групата на „ Зелените “ в Европейския парламент Ска Келер пожела да се срещне с хора от Кресна, с цел да чуе тяхното мнение за разновидностите на строителството на Автомагистрала „ Струма “ в сектора Кресненското дефиле. Тя дойде към 13:00 часа през днешния ден в Кресненското ханче, в кафе-аперитив „ Струма “, водена от „ еколозите “ Андрей Ковачев, Петко Ковачев и още няколко „ зелени “. С тях беше хотелиерът от Банско Никола Вапцаров-младши, който поддържа митингите сякаш в отбрана на Пирин.

 келер  келер  келер  келер  келер  img_1643  келер  келер
В кафенето имаше трима-четирима овчари, които работят за „ еколозите “, софийски рафтингари (спускане с лодки в буйна река – б,а,) и още 10-15 души от „ зелените “.

Нямаше локални поданици от Кресна, нито пък някой в общината знаеше,че Келер желае среща с елементарни хора. Всъщност зелената евродепутатка изобщо не стигна до град Кресна, а остана в кафенето на дефилето и организира диалог с овчарите, рафтингарите и еколозите. Срещата бе засекретена за медиите. Когато „ еколозите “ видяха кореспонденти, започнаха да разпитват като в полицията кой ни е споделил, че ще са тук. Естествено не бяхме позволени даже и да снимаме, нито пък да се влезе в заведението.

„ Моля да не снимате, че хората се опасяват “ – това акцентираха като претекст „ еколозите “ за възбраната и не разрешиха да се вършат фотоси на срещата на евродепутатката сякаш с поданици на община Кресна. След час диалози, Келер даде къс брифинг. От ревюто й се разбра, че тя е мислела,че е имала среща с поданици на община Кресна, измежду които фермери и земеделци.

Всъщност „ зелените “, които й превеждаха на британски й разказали, че локалните са срещу Източния вид, на лот 3.2 на автомагистрала „ Струма “, само че мнението на хората било подценено. „ Еколозите “ в действителност лобираха за разновидността със 16-километров мега тунел, само че откакто не пробиха с него, в този момент желаят придвижването от дефилето да се извади изцяло.

Изтоният вид планува колите да минават оттова и по автомагистралата, само че единствено в едната посока. Другата част ще минава по Кресненското плато, което е отвън пролома.

„ Дойдох до Кресна, с цел да се видя с хората, които живеят тук, желаех да чуя тяхното мнение за бъдещето трасе на Автомагистрала „ Струма “ и от къде да минава. За мен е значимо тяхното мнение,защото те тук остават да живеят. Всички на срещата споделиха, че не утвърждават разновидността бъдещата автомагистрала да минава през дефилето. Според тях това е несполучлив вид, тъй като ще бъдат откъснати от техните парцели и земи, този вид не е преференциален на фермерите и също така ще продължат да умират хора при произшествия “, показа немската евродепутатка Ска Келер. Тя призна,че изобщо не познава другите разновидности, нито знае какви експертизи съществуват за тях, само че счита,че най-удачно било секторът да се качи високо над дефилето в отбрана на природата.

Попитахме я още знае ли за големия пожар, изпепелил над 20 хиляди хектара гори в дефилето предходната година август месец и дали тя ще показа въпросът пред европарламента като еколог за еврофинансиране за възобновяване на изгорелите територии. Тя откровено се учуди и сподели,че никой не я е срещнал с вредите от този пожар. Но даде обещание, че ще се поинтересува от въпроса.

Г-жа Келер показа данни от отчет за корупцията по-рано през днешния ден в София. Попитахме кой е създателя на този експертен труд и дали е платено за него. Тя съобщи, че отчетът е написан от юрист Александър Кашъмов.

„ Разбира се,че му е платено за положените старания “, сподели Келер.

По-късно Келер се качи в джипа на хотелиера Вапцаров и отпътува с цялата свита еколози за Банско.

Едва откакто Келер и „ зелените “ потеглиха сервитьорите от заведението схванаха,че при тях имало среща с евродепутатка, която пази разновидността да се изнесе автомагистралата отвън дефилето.

„ Леле,ама ние сме срещу това. Ако придвижването се изнесе от тук, ние какво ще ядем? Ще ни пропадне бизнесът, тук сме строили кафенета и заведения за хранене, по какъв начин не разбрахме, че е такава среща? Щяхме другояче да и кажем на тази госпожа. Ама никой нищо не ни изясни, споделиха чиновниците на кафе „Струма“ където се организира тайната среща на Келер.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР