Евродепутатите ще обсъдят днес на пленарна сесия нови правила за

...
Евродепутатите ще обсъдят днес на пленарна сесия нови правила за
Коментари Харесай

ЕП обсъжда как да защити потребителите от свъхзадлъжняване с бързи кредити

Евродепутатите ще обсъдят през днешния ден на пленарна сесия нови правила за отбрана на потребителите от вдишване на прекомерно огромни задължения. След разискванията в понеделник Екологичен потенциал ще организира окончателното си гласоподаване по ограниченията за отбрана от задължения по кредитни карти, овърдрафти и несъответствуващи заеми във вторник.

Новият закон, към този момент контрактуван сред договарящите от Парламента и Съвета през декември 2022 година и доказан от комисията по вътрешен пазар и отбрана на потребителите (IMCO) през май 2023 година, изисква вярна оценка на кредитоспособността на потребителя и по-строги правила за рекламата, с цел да се понижат проблемите в продажбите на хора, които са свръхзадлъжнели.

Законодателството ще обгръща контракти за заем на стойност до 100 000 евро. Новите ограничения включват горна граница на таксите, с цел да се предотвратят злоупотреби и да се подсигурява, че на потребителите не могат да бъдат налагани несъразмерни лихвени проценти или годишни проценти.

Те също по този начин дават на потребителите правото да се откажат от контракт за заем без причина в границите на 14 дни от подписването му.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР