Евродепутатите проправиха пътя за подобрено управление на европейското въздушно пространство,

...
Евродепутатите проправиха пътя за подобрено управление на европейското въздушно пространство,
Коментари Харесай

ЕП проправи пътя за Единно европейско небе с повече директни полети и по-малко закъснения

Евродепутатите проправиха пътя за усъвършенствано ръководство на европейското въздушно пространство, известно като самодейността " Единно европейско небе ", позволявайки повече директни полети и по-малко закъснения. Това стана във втория ден от пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург.

" Реформата е стъпка напред в премахването на пречките, основаването на по-ефективен надзор и ръководство на въздушното придвижване и намаляването на разноските и излъчванията посредством по-кратки и по-безопасни полети, от което ще се възползват всички европейски самолетни компании и изключително европейските жители. Създаването на в действителност единно европейско въздушно пространство обаче беше блокирано от държавите-членки, които не желаят да се откажат от националните си пълномощия. Сега приканвам държавите-членки да приложат градивно тази промяна ", сподели съдокладчикът по това досие - немският евродепутат Йенс Гизеке от Европейската национална партия.

" Днес въздушното пространство на Европа е като огромен пъзел, в който всяка страна има свое парче, само че за жалост не всички части пасват. Това води до заобикаляния, очакване и ненужни разноски. През 2023 година съвсем три от 10 полета са закъснели с повече от 15 минути. Новите правила ще създадат авиацията по-безопасна, по-точна и по-щадяща климата ", добави другият съдокладчик, шведският евродепутат Йохан Даниелсон от Прогресивния алианс на социалистите и демократите. 

Реформата на разпоредбите за по този начин нареченото " Единно европейско небе ”, към този момент контрактувана в договарянията със Съвета предишния март, укрепва националните проекти за успеваемост на аеронавигационното обслужване и ще помогне за възстановяване на ръководството на въздушното пространство на Европейски Съюз, се показва в прессъобщение на Екологичен потенциал. Тези проекти ще имат обвързващи цели и тласъци, с цел да създадат полетите по-ефективни и екологични. Ще бъде основан самостоятелен съвещателен съвет за обзор на осъществяването, който да оказва помощ на Комисията и държавите-членки на Европейски Съюз при вземането на решения по отношение на осъществяването на тези проекти.

Освен това Комисията ще одобри цели за успеваемост на Европейски Съюз по отношение на потенциала, успеваемостта на разноските, климата и екологичните фактори за аеронавигационните услуги, които да бъдат преразглеждани минимум на всеки три години.

По-екологични такси за въздушна навигация

Депутатите осигуриха наредба, която разпорежда на Комисията да оцени по какъв начин таксите, налагани на потребителите на въздушното пространство (авиокомпании или оператори на частни самолети) за даване на аеронавигационни услуги, биха могли да ги насърчат да станат по-екологични, да вземем за пример посредством потребление на най-ефективния от позиция на гориво разполагаем маршрут или опция чисти технологии за задвижване.

Повече конкуренция

Друго основно искане на евродепутатите по време на договарянията беше поощряване на конкуренцията на пазара на аеронавигационни услуги. Новият законопроект включва опцията доставчиците на обслужване на въздушното придвижване да закупуват други аеронавигационни услуги, като информационни, метеорологични или аеронавигационни осведомителни услуги, при пазарни условия.

История

Началото на самодейността " Единно европейско небе " беше сложено в отговор на закъсненията, зараждащи вследствие на аеронавигацията, които доближиха връхната си точка в Европа в края на 90-те години на 20-и век. Единното европейско небе има за цел понижаване на разпокъсаността на европейското въздушно пространство (между страните членки, въздухоплаването за цивилен и военни цели и другите технологии), като по този метод ще се усилят неговият потенциал и ефикасността на ръководството на въздушното придвижване и на аеронавигационното обслужване.

Актуализирането на разпоредбите за Единно европейско небе би трябвало да помогне на авиационния бранш да стане по-ефективен, като обезпечи по-кратки полети по по-директни направления и по този метод понижи излъчванията на парникови газове, считат евродепутатите.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР