Евродепутатите призоваха единадесетте държави членки, които не са ратифицирали Истанбулската

...
Евродепутатите призоваха единадесетте държави членки, които не са ратифицирали Истанбулската
Коментари Харесай

Брюксел настоява за ратификация на Истанбулската конвенция

Евродепутатите приканиха единадесетте страни членки, които не са утвърдили Истанбулската спогодба, да го създадат. Това стана в спор с комисар Андрус Ансип, оповестиха от пресцентъра на Екологичен потенциал.

До момента единадесет страни – членки на Европейски Съюз, към момента не са утвърдили Конвенцията на Съвета на Европа за предварителна защита и битка с насилието над дами и домашното принуждение, известна като Истанбулска спогодба. Това са България, Хърватия, Чехия, Гърция, Унгария, Ирландия, Латвия, Литва, Люксембург, Словакия и Англия.

По време на дебата с Европейската комисия голямо болшинство от евродепутатите показаха страдание по отношение на обстоятелството, че тези страни (сред които и България, която понастоящем държи ротационното председателство на Съвета) не преглеждат тази спогодба като най-хубавия вероятен инструмент за битка с насилието над дамите. Те подчертаха, че нежеланието на някои страни да ратифицират текста постоянно се базира на неправилно схващане и подвеждащи причини по отношение на термина „ обществен пол “ (gender), употребен в Конвенцията. Те приканиха Комисията и Съвета да подхващат действителни ограничения, с цел да може оставащите страни членки да ратифицират текста допустимо най-бързо.

Някои евродепутати изрично се опълчиха на това, което дефинират като идеологическа обремененост на текста и неговата формулировка за обществен пол. Те също по този начин показаха, че Европейски Съюз няма подготвеност по въпроса, и приканиха за ценене на вътрешния ред на всяко общество.

Комисар Андрус Ансип още веднъж съобщи, че Конвенцията има за цел предотвратяването на насилието над дамите и няма никакви други скрити цели. Той изрази вяра, че страните членки, които към момента не са уверени в нуждата от цялостното използване на Конвенцията, ще вземат поради главната ѝ цел: отбраната на дамите, жертви на принуждение.

Истанбулската спогодба, най-изчерпателният интернационален контракт за битка с насилието над дами, беше призната от Съвета на Европа през 2011 година Тя влезе в действие през август 2014 година и е подписана от Европейски Съюз през юни 2017 година

Според Европейската комисия всяка трета жена в Европейски Съюз е била жертва на физическо и/или полово принуждение след навършване на 15 години. Над половината от дамите са били жертви на полов тормоз, а една на всеки двадесет е била изнасилена.

 

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР