Евродепутатите призоваха единадесетте държави членки, които не са ратифицирали Истанбулската

...
Евродепутатите призоваха единадесетте държави членки, които не са ратифицирали Истанбулската
Коментари Харесай

ЕП: Всички държави членки трябва бързо да ратифицират Истанбулската конвенция

Евродепутатите приканиха единадесетте страни членки, които не са утвърдили Истанбулската спогодба, да го създадат. Това стана в спор с комисар Ансип в понеделник, се споделя в известие от пресслужбата на Екологичен потенциал.

До момента единадесет страни членки на Европейски Съюз към момента не са утвърдили Конвенцията на Съвета на Европа за предварителна защита и битка с насилието над дами и домашното принуждение, известна като Истанбулска спогодба. Това са България, Хърватия, Чехия, Гърция, Унгария, Ирландия, Латвия, Литва, Люксембург, Словакия и Англия.

По време на дебата с Европейската комисия голямо болшинство от евродепутатите показаха страдание по отношение на обстоятелството, че тези страни (сред които и България, която понастоящем държи ротационното председателство на Съвета) не преглеждат тази спогодба като най-хубавия вероятен инструмент за битка с насилието над дамите. Те подчертаха, че нежеланието на някои страни да ратифицират текста постоянно се базира на неправилно схващане и подвеждащи причини по отношение на термина „ обществен пол “ (gender), употребен в Конвенцията. Те приканиха Комисията и Съвета да подхващат действителни ограничения, с цел да може оставащите страни членки да ратифицират текста допустимо най-бързо.

Някои евродепутати изрично се опълчиха на това, което дефинират като идеологическа обремененост на текста и неговата формулировка за обществен пол. Те също по този начин показаха, че Европейски Съюз няма подготвеност по въпроса, и приканиха за ценене на вътрешния ред на всяко общество.

Комисар Андрус Ансип още веднъж съобщи, че Конвенцията има за цел предотвратяването на насилието над дамите и няма никакви други скрити цели.

Той изрази вяра, че страните членки, които към момента не са уверени в нуждата от цялостното използване на Конвенцията, ще вземат поради главната ѝ цел: отбраната на дамите, жертви на принуждение.

Истанбулската спогодба, най-изчерпателният интернационален контракт за битка с насилието над дами, беше призната от Съвета на Европа през 2011 година Тя влезе в действие през август 2014 година и е подписана от Европейски Съюз през юни 2017 година

Според Европейската комисия всяка трета жена в Европейски Съюз е била жертва на физическо и/или полово принуждение след навършване на 15 години. Над половината от дамите са били жертви на полов тормоз, а една на всеки двадесет е била изнасилена.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР