Евродепутатите приеха своята позиция относно бюджета на ЕС в сряда,

...
Евродепутатите приеха своята позиция относно бюджета на ЕС в сряда,
Коментари Харесай

Бюджетът на ЕС за 2020 г.: повече средства за климата

Евродепутатите одобриха своята позиция по отношение на бюджета на Европейски Съюз в сряда, отбелязвайки, че той би трябвало да бъде „ солидна насочна точка за пускане на ново потомство стратегии на Европейски Съюз “.

В проекта си на резолюция ЕП акцентира, че бюджетът на Европейския съюз за 2020 година е „ последна опция Европейски Съюз да се приближи до реализирането на политическите си обещания за интервала, в това число към осъществяването на задачите на Европейски Съюз във връзка с климата “. Той би трябвало да проправи пътя за дълготрайния бюджет на Европейски Съюз за интервала 2021-2027 година, така наречен многогодишна финансова рамка (МФР).

Евродепутатите увеличиха проектобюджета, предложен от Комисията, добавяйки общо повече от 2 млрд. евро за отбрана на климата. Освен това те усилиха бюджета на Инициативата за младежка претовареност и стратегиите Еразъм+, и утвърдиха спомагателна поддръжка, в сходство с целите на Парламента, за дребните и междинните предприятия, дигитализацията, миграцията и външната политика, както и за развиване и филантропична помощ.

Парламентът гласоподава бюджет на стойност към 171 милиарда евро за поети отговорности (стойност, която Европейски Съюз се ангажира да влага през 2020 година и годините по-късно, защото плановете и стратегиите се извършват за няколко години), което съставлява нарастване с към 2.7 милиарда евро спрямо проектобюджета на Комисията. По този метод бюджетните заеми за заплащания (които ще бъдат съответно изразходвани през 2020 г.) ще бъдат на стойност 159 милиарда евро.

Интервю с основния докладчик за бюджета на Европейски Съюз за 2020 г. Моника Холмайер (ЕНП, Германия) може да бъде свалено тук. Информационният брифинг е достъпен тук.

Следващи стъпки

Пленарното гласоподаване ще постави началото на интервал от три седмици за „ помирителни “ диалози със Съвета на Европейски Съюз. Целта е постигането на съглашение сред двете институции в точния момент, с цел да може през втората ноемврийска сесия (25-28 ноември) Парламентът да гласоподава бюджета и ръководителят публично да го подпише. Ако не се стигне до съглашение, Комисията би трябвало да предложи нов проектобюджет.

Допълнителна информация

Около 93% от бюджета на Европейски Съюз финансира действителни действия на локално равнище в страни от Европейски Съюз и отвън него. Средствата от бюджета на Европейски Съюз отиват непосредствено към жители, райони, градове, аграрни производители, откриватели, студенти, неправителствени организации и предприятия. За разлика от националните бюджети, които се употребяват значително за даване на публични услуги и финансиране на системи за обществено обезпечаване, бюджетът на Европейски Съюз е най-вече капиталов инструмент и за разлика от националните бюджети не може да регистрира недостиг.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР