Евродепутатите приеха решение, според което от 2022 г. всеки нов

...
Евродепутатите приеха решение, според което от 2022 г. всеки нов
Коментари Харесай

Системи за сигурност вдигат цените на новите коли в ЕС от 2022 година

Евродепутатите одобриха решение, съгласно което от 2022 година всеки нов автомобил, продаван на пазара в Европейски Съюз, наложително би трябвало да има някои предпазни системи. Според разбор на сигурността по пътищата на Европейски Съюз, през 2018 година при пътно-транспортни катастрофи са починали 25 100 индивида. По тази причина европарламентът предприе ограничения за въвеждането на наложителни системи за сигурност в базовото съоръжение на колите. Въвеждането им ще способства понижаване на съдбовните катастрофи по пътищата на съюза, като към 2038 година могат да бъдат избегнати 25 000 смъртни случаи и 140 000 тежки контузии, сочат плановете на Европейски Съюз.

От друга страна обаче наложителни предпазни системи неизбежно ще покачат цените на новите коли. Евродепутатите взеха решение от май 2022 година производителите наложително да инсталират в новите коли алкохолни имобилайзери. Благодарение на тях моторът няма да започва, в случай че устройството регистрира избрани равнища на алкохолни изпарения при самотестването за приложимост на алкохол. Ще се инсталират и сензори, отчитащи равнището на отмалялост на лидера. Освен това в базовото съоръжение на всеки нов модел ще би трябвало да има адаптивен круиз надзор, камера за задно виждане и паркинг датчици, както и регистратор на данни при повреда – по образеца на черната кутия в самолетите.

Новите правила ще обиден и производителите на камиони. В бъдеще те ще би трябвало да инсталират в камионите подпомагаща система за противоположен завой и система за отчитане на трудности в сляпата зона. Дизайнерите ще би трябвало да покачат видимостта за лидера, а инженерите ще би трябвало да инсталират система, отчитаща налягането в гумите.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР