Евродепутатите посочват новите рискове от измами, предизвикани от пандемията от

...
Евродепутатите посочват новите рискове от измами, предизвикани от пандемията от
Коментари Харесай

Еврдепутатите настояват за „безпрецедентно внимание и контрол“ при изразходването на европейските фондове за възстановяване

Евродепутатите показват новите опасности от измами, провокирани от пандемията от COVID-19, и приканват всички страни членки да си сътрудничат за попречване на измамите, свързани с фондовете на Европейски Съюз за възобновяване.
Членовете на Екологичен потенциал приканват Европейската комисия да извършва своите отговорности като „ страж на Договорите “ и да се бори с нарушаванията на правилата на правовата страна. Те приветстват решението за задействане на механизма за обвързване с условия за съблюдаване на правилата на правовата страна против Унгария, като упорстват той да се ползва „ за всички страни членки, които не съблюдават правилата на правовата страна без изключение “.

Ако полското и унгарското държавно управление не съблюдават изискванията за приемане на средства от Европейски Съюз, Европейската комисия следва краткотрайно да ръководи европейските фондове директно посредством локалните органи на ръководство и организациите на гражданското общество. Евродепутатите упорстват да не се дават фондовете по проекта за възобновяване на Полша, до момента в който тя не извърши напълно решенията на Съда на Европейски Съюз и на Европейския съд по правата на индивида и до момента в който нейните национални органи не признаят върховенството на правото на Европейски Съюз.

Те показват благодарност към всички старания, положени от прилежащите на Украйна страни членки за посрещане на хората, бягащи от войната, само че декларират, че „ не може да се прави заплащане на средства от Европейски Съюз, в случай че страна членка откаже да съблюдава решенията на Съда на Европейски Съюз и да признае върховенството на правото на Европейски Съюз “.

COVID-19 и измамите

В резолюция, призната в четвъртък с 437 гласа „ за “, 94 гласа „ срещу “ и 39 гласа „ въздържал се “, членовете на Екологичен потенциал показват, че пандемията от COVID-19 е отворила нови благоприятни условия за измами заради опростените процедури, по-ниското качество на търговете за публични поръчки по време на изключителната обстановка и посредством завишаване на разноските. Те приканват за правенето на нови тактики за надзор и превантивни ограничения, защото невижданите средства в размер на 1.8 трилиона евро по многогодишната финансова рамка (МФР) предоставени за интервала 2021-2027 година и проекта за възобновяване „ NextGenerationEU “ изискват „ невиждано ниво на внимание и надзор “.

Евродепутатите са загрижени, че страните членки, които получават най-големи средства от поддръжката на Европейски Съюз за доближаване, измежду които Полша, Унгария и България, не вземат участие в специфичната интервенция на Европейски Съюз за попречване, откриване и следствие на злоупотреби с фондовете на Европейски Съюз за възобновяване по отношение на COVID-19, и приканват всички страни членки да създадат това.

Западни Балкани

Евродепутатите също по този начин показват страдание, че финансовата поддръжка в размер на 700 милиона евро за възстановяване на правилата на правовата страна в Западните Балкани, предоставена от Европейски Съюз сред 2014 година и 2020 година, е оказала едва влияние върху главните промени. Европейската комисия следва да изпрати ясни сигнали, че враждебните реакции против стандартите за господство на закона могат да застрашат присъединението им към Европейски Съюз, упорстват те.

Цитат

Докладчикът Каталин Чех (Renew, Угнария),по време на спор преди гласуването, прикани за подсилване на органа на Европейски Съюз за битка с измамите, OLAF и Европейската прокуратура, като съобщи, че „ в последна сметка изразходването на повече средства за битка с измамите икономисва пари на европейските данъкоплатци “. „ Когато разговаряхме с представители на тези институции, един общ проблем, който те показаха, беше, че са нужни повече личен състав и повече средства за битка с измамите. Това е обективен мотив. Разполагаме с исторически нов фонд за възобновяване, разполагаме с доста по-голям бюджет, само че потенциалът ни да направляваме този бюджет не се усилва паралелно с това “, добави тя.

Евродепутатите желаят също по този начин да се удължи мандатът на прокуратурата на Европейски Съюз и да се сътвори „ Европейски зелен прокурор “, с цел да се усъвършенства използването на законодателството на Европейски Съюз в региона на околната среда и да се води битка с трансграничните закононарушения против околната среда.

Контекст

През 2020 година бяха докладвани 1056 случая на измами, възлизащи на 374 милиона евро, само че съгласно оценки на европейската прокуратура общият размер на вредите, породени от измами и корупция, възлиза на 5.4 милиарда евро. Независимо че общият брой на случаите понижава в съпоставяне със междинния за последните пет години, финансовите вреди свързани с тези случаи са се нараснали. Повече от половината от тези случаи (605) се отнасят до усвояването на средства от фондовете на Европейски Съюз, по-специално заплащанията в региона на развиването на селските региони и селското стопанство, следвани от митническите измами (451 докладвани случая).
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР