Евродепутатите от ГЕРБ-СДС предупредиха европейски лидери за наличието в Сърбия

...
Евродепутатите от ГЕРБ-СДС предупредиха европейски лидери за наличието в Сърбия
Коментари Харесай

Евродепутатите от ГЕРБ-СДС информираха евроинституции за репресии срещу граждани с българско самосъзнание в Сърбия

Евродепутатите от ГЕРБ-СДС предизвестиха европейски водачи за съществуването в Сърбия на евентуални черни описи на книги и за възпрепятстването на сръбски жител с българско съзнание да внесе на територията на страната книга на български стихотворец, оповестиха от пресцентъра на партията.

В писмо до докладчика на Екологичен потенциал за Сърбия Владимир Билчик, до ръководителите на ЕК и Европейския Съвет, до еврокомисаря по разширението и други евродепутати, се споделя случая с ръководителя на неправителствената организация " Глас " Александър Димитров.

" Той не беше позволен да влезе в Сърбия с три екземпляра от книгата " Елегии за краището " на Едвин Сугарев, макар че няма възбрана за внасяне на тази книга. Димитров прекарал пет часа на Граничен контролно-пропусквателен пункт Рибарци - Олтоманци, само че не получил документ за задържането на книгите ", настояват от ГЕРБ-СДС.

" Самият аз съм написал увода за тази книга и знам, че в нея няма нищо провокативно. Книгата просто показва живота на хората в Босилеград и покрайнините през предишния век. Всъщност се концентрира върху рецензии към българските управляващи, а не към сръбските ", сподели евродепутатът Андрей Ковачев, който е и член на Комисията по външни работи на Екологичен потенциал.

Това става и няколко дни откакто сръбският външен министър Ивица Дачич съобщи в телевизионно изявление, че в Сърбия няма българи. 

В писмото си евродепутатите от ГЕРБ-СДС акцентират, че е неприемливо за европейска страна в 21-ви век, още повече която кандидатства за участие в Европейски Съюз, да се държи като тоталитарен режим от средата на 20-и век.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР