Евродепутатите от ГЕРБ и БСП Андрей Новаков и Петър Витанов

...
Евродепутатите от ГЕРБ и БСП Андрей Новаков и Петър Витанов
Коментари Харесай

ГЕРБ: Имахме готов План за възстановяване, а не го използвахме

Евродепутатите от ГЕРБ и Българска социалистическа партия Андрей Новаков и Петър Витанов влязоха в изострен спор кой е отговорен за върнатия План за възобновяване и резистентност в предаването на Българска национална телевизия "Още от деня ".

"Яд ме е, че като българин, имаше подготвен проект през април, трябваше да се уточнят елементи - разяснява Новаков. "Оценката на Европейска комисия бе позитивна. Служебният кабинет обаче написа нещо, което не е задоволително положително, аз не чаках, че ще е толкоз зле, изпуснахме задатъка за 2021 година Сега ще го чакаме най-рано късната пролет на 2022 година, по какъв начин ще изкараме зимата, ще теглим заеми ли? 43 забележки, срамотия - на всяка страница по 2 ", уточни Новаков.

Според него повода е, че тече чистка и се гонят хора единствено тъй като сегашните ръководещи не са ги назначили.

"Рисково е, доколкото по-бавно ще се изплати 13%-вия задатък ", отговори Петър Витанов. "Този драматизъм вид "Калоянчев " ми идва допълнително. Румъния уточняваше своя проект с Европейска комисия 5 месеца и част от бележките са от механически темперамент. Някои са политически. Някои са доста чувствителни и имат потребност от работещ парламент. Планът на ГЕРБ въобще нямаше да бъде прегледан, там отсъстват два въпроса - сферата на енергетиката и върховенството на закона. Новият кабинет ще се опита стремително да ги реши. Недостатък е, че проектът бе препоръчан от длъжностен кабинет без парламент, а това е тъй като ГЕРБ не внесе проектът в точния момент. Една от забележките на Европейска комисия е, че 27% от публичните поръчки се организират с по един претендент, в Европейски Съюз този % е 6. От Брюксел желаят гаранция, че това повече няма да се случва. Европа стопира да дава пари със затворени очи. Моделът би трябвало да е по-прозрачен, по-демократичен и евросредствата да не се печелят от шепа богоизбрани ", разясни Витанов.

"Еврофинасирането се заплаща с държавни пари, ревизират плана пет пъти и тогава Европейска комисия го заплаща ", отговори му Новаков.

Двамата се сплотиха само по тематиката, че всички евродепутати би трябвало да работят дружно, с цел да се удължи колкото се може животът на въглищните централи. Според тях специалистите би трябвало да изчислят докога ще има въглища в мините и това да е оптималният период за централите.

"Това е тематиката, по която да покажем, че можем да забравим партийните ползи и да работим дружно. Преди две години никой не ни е желал такава дата, настояваше се за понижаване на излъчванията. Има страни, които създават електрическа енергия с централи на въглища, които са в границите на 10-15% от общото електропроизводство, само че в България през зимата този % доближава до 50-60, по какъв начин за 5 години да сменяем тези мощности? ", изясни Новаков.

"Трябва да отложим периода оптимално, до момента в който подсигуряваме нова атомна електроцентрала, Съветът през днешния ден одобри, че нуклеарните мощности са зелена сила, нашата партия от дълго време се бори по тази причина ", разяснява Витанов.

На въпрос за какво ГЕРБ предлага анулация на зеления документ, Новаков сподели, че би го било позор да виждам хората в очите.

"В Народно събрание влизаш както искаш, а да идеш на кафе е нужен. Трябва да има идентични правила. Аз съм имунизиран и имам зелен документ ", счита той.

"Моето мнение е извънредно - аз съм последовател на въвеждането на документ. Това е инструмент, който разреши улеснението на европейската стопанска система, улесни пътуванията, окуражи хората да се имунизират - може би не бе въведен по най-правилния метод, трябваше да бъде обявено през лятото и единственото което може да ни защищити от заболяването. Искаш от българите да влязат в мола със документ, а в Народно събрание - не, за какво? Но това е мое персонално мнение ", на мнение е Витанов.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР