Евродепутатите Кючюк, Михайлова и Алиева сезираха комисарите за злоупотребите с

...
Евродепутатите Кючюк, Михайлова и Алиева сезираха комисарите за злоупотребите с
Коментари Харесай

ЕК отговаря на ДПС за “златните паспорти”

Евродепутатите Кючюк, Михайлова и Алиева сезираха комисарите за злоупотребите с така наречен капиталово поданство

Българските евродепутати от Движение за права и свободи насочиха въпроси към Европейската комисия по отношение на даването на европейско поданство против вложения или така наречен „ златни паспорти “. „ Счита ли Европейска комисия, че схемите за „ златни паспорти “ съблюдават буквата и духа на Договорите, Шенгенския кодекс, правилото за лоялно съдействие сред страните членки и разпоредбите на Европейски Съюз за недискриминация? “ се показва в запитването, изпратено от членовете на Европейския парламент от Движение за права и свободи Илхан Кючюк, Искра Михайлова и Атидже Алиева-Вели.

„ Още от 2014г., Европейският парламент настоятелно приканва за премахването на тези схеми, защото подкопават и обезценяват европейско поданство и взаимното доверие, върху което е построен Съюзът. Европейската комисия също изрази угриженост във връзка с обвързваните с тях опасности за сигурността, пране на пари и корупция. “, напомнят в формалното си питане делегацията на Движение за права и свободи в Екологичен потенциал.

Евродепутатите означават, че Кипър, Малта и България са трите страни от Европейски Съюз, в които е допустимо приемане на поданство в подмяна на вложения, така наречен „ златни паспорти “ и упорстват за отговор от страна на институциите: „ Как Европейска комисия би могла да поддържа страните членки за ускорение на премахването на тези практики и какво следва да предприеме, в случай че без значение от апелите, практикуването им продължи? “.

В запитването е посочено още, че се чака отговор на въпроса: „ Какви ограничения ще предприеме Европейска комисия за оценка на съществуващите опасности и застраховане на съдействие за инспекция и разбор от способените органи в страните членки във връзка с към този момент предоставени „ златни паспорти “, с оглед последствията за Съюза като цяло? “

Припомняме, че Движение за права и свободи внесе предложение за унищожаване на наредбите по отношение на придобиването на българско поданство против вложения и осъществяване на цялостна инспекция на всички преписки за придобиване на поданство по линията на този инструмент. През миналата седмица, след получен сигнал за злоупотреби с издаването на български паспорти против вложения, партията сезира по случая и прокуратурата, настоявайки още веднъж за осветляване и бистрота във връзка с така наречен „златни паспорти“ и техните притежатели.

Повече информация за позицията на Движение за права и свободи и въпросите към Европейска комисия, можете да намерите във видеото
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР