Евродепутати, сред които и зам.-председателят на правната комисия в Европейския

...
Евродепутати, сред които и зам.-председателят на правната комисия в Европейския
Коментари Харесай

Емил Радев настоява за балансиран подход при еврорегулациите за автомобилните емисии

Евродепутати, измежду които и зам.-председателят на правната комисия в Европейския парламент Емил Радев (ГЕРБ/ЕНП), предизвикаха искане за преразглеждане на задачите на Европейски Съюз по отношение на излъчванията на въглероден диоксид в автомобилния бранш. В писмо до ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се упорства за обезпечаването на регулаторна рамка, " която поддържа, а не задушава адаптивността на пазара и достъпността за потребителите " в прехода към устойчива подвижност.
 
Според Емил Радев тематиката е от голямо значение за България и други източноевропейски страни с стар автопарк. " Прекалено строгите цели за излъчванията могат да доведат до нежелани последствия ", разяснява евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП, отчитайки, че междинната възраст на колите в страната ни надвишава 21 години, а повече от 70% от колите у нас са над 15-годишни. Радев е безапелационен, че уравновесеният метод е единственият верен път напред, защото настоящите обществени и стопански условия би трябвало да се вземат под внимание наедно с напъните за развиването на конкурентоспособен авто бранш и екологично чист превоз.
 
В писмото си до Европейска комисия евродепутатите напомнят, че в сходство с амбициозните си климатични цели през 2023 година Европейски Съюз одобри нови регулации по отношение на лимитите за излъчванията на CO₂ за нови коли и лекотоварни транспортни средства. С приближаването на 2025 година обаче нарастват терзанията по отношение на способността на автомобилната промишленост да се приспособява към стандартите без тежки стопански последствия. Поради бавното разпространяване на електрическите коли и провокациите пред производителите секторът е изправен пред риск от финансови наказания, съкращения в производството и евентуални загуби на работни места, което би засегнало директно редица стопански системи.
 
Евродепутатите приканват за преразглеждане на актуалните регулации и за решения, които поддържат икономическия напредък на Европейски Съюз, сигурността на работните места и устойчивата подвижност по метод, който подхожда на действителностите в Европа. Специален акцент се слага и върху приемането на диверсифициран метод, който да включва създаването на въглеродно-неутрални горива, хибриди и други жизнеспособни технологии наред с електрическите коли.
 
В писмото се акцентира още, че Европейски Съюз би трябвало да обмисли стратегическа поддръжка за дълготрайната резистентност на промишлеността, съсредоточавайки се върху провокации като високите цени на силата, регулаторната тежест и веригата за доставки в електрическата подвижност. Евродепутатите чакат Комисията да обърне съществено внимание и бързо да предложи отговор на въпроса.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР