Евродепутати обявиха, че инцидентно са гласували по грешен начин преди

...
Евродепутати обявиха, че инцидентно са гласували по грешен начин преди
Коментари Харесай

Издънка в ЕП - евродепутати се объркали при гласуването за авторското право

Евродепутати оповестиха, че случайно са дали своят вот по неверен метод преди прокарването на новата инструкция за авторското право в Европейски Съюз. Ако не бяха сбъркали, Европейският парламент щеше да прокара корекция , която евентуално можеше да разреши най-спорните аспекти от законодателството да бъдат отстранени , оповестяват " Гардиън " и " Политико ".

Директивата, която беше прокарана с 348 гласа против 274 във вторник , планува огромни промени законодателството на Европейски Съюз за авторското право. Ще засегне интернет с подобен мащаб, който може да се съпостави с Общия правилник по отношение на отбрана на персоналните данни, признат през 2018 година
 Законът за авторското право би трябвало да се кастрира, поръча Симеонов
Законът за авторското право би трябвало да се кастрира, поръча Симеонов

КРС и културното министерство ставали репресивни органи

Но най-спорните аспекти от законодателството са две положения, известни като Член 11 и Член 13, наричани от критици " налог линк " и " ъплоуд филтри ". Член 11 разрешава на издателите и вестниците да вършат пари, когато компании като Гугъл разгласяват техните истории. Член 13 изисква платформи като YouTube и Фейсбук да сканират качено наличие, с цел да стопират нелицензирано шерване на авторски материали. Поради комплициране вследствие на промени в проектозакона в последния миг в този момент те са Член 15 и Член 17 в законодателството.

Преди окончателното гласоподаване на директивата депутатите гласоподаваха няколко ремонти . Ако бяха прокарани, гласуването щеше да разреши още един избор за Член 11 и Член 13, което евентуално можеше да докара до унищожаване на противоречивите клаузи от финалната версия.
 Полски вестници излязоха с празни страници като апел към Екологичен потенциал за промяна на авторското право
Полски вестници излязоха с празни страници като апел към Екологичен потенциал за промяна на авторското право

Днес призоваваме полските членове на Европейския парламент за взаимност

Гласуването дали или да не се разрешат ремонти беше отхвърлено с пет гласа - 317 против 312, 24 се въздържаха. Но малко по-късно в формалната информация на Европейския парламент за гласуването беше записано, че 13 евродепутати са поискали гласуването им да бъде записано друго : 10 депутати оповестиха, че са желали да поддържат поправките, двама да гласоподават срещу, а един да не гласоподава въобще. При тази обстановка резултатът щеше да бъде друг . Въпреки измененията в данните за гласуването първичният резултат остава неизменен.

Тъй като не е провеждано гласоподаване за съответните ремонти, няма метод да се разбере дали депутатите щяха да отстранен противоречивите клаузи , в случай че имаха опция. Но съперници на директивата и изключително на двата противоречиви члена са гневни от грешката на няколко евродепутати, които просто са натиснали неверния бутон по време на гласуването.
 След двугодишна борба в Европейски Съюз се схванаха за авторското право в интернет
След двугодишна борба в Европейски Съюз се схванаха за авторското право в интернет

Сега болшинството евродепутати би трябвало да гласоподават в интерес на директивата

Депутатите бяха запитани дали желаят едно гласоподаване на цялата промяна или няколко гласувания за всяка корекция. Мнозинство с няколко гласа реши да се организира единствено едно гласоподаване на целия пакет.

" Политико " отбелязва, че корекциите са единствено за архива на Народното събрание и няма да обиден резултата от вота.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР