Евродепутатът социалист от Люксембург Марк Ангел беше избран за заместник-председател

...
Евродепутатът социалист от Люксембург Марк Ангел беше избран за заместник-председател
Коментари Харесай

Нови разкрития за Катаргейт, Европейската комисия обеща нов закон срещу корупцията

Евродепутатът социалист от Люксембург Марк Ангел беше определен за заместник-председател на Европейския парламент. Той ще заеме мястото на гъркинята Ева Кайли, която беше отстранена от поста поради обвинявания в корупция и търговия с въздействие в употребява на Катар и Мароко. Гласуването беше през днешния ден в Страсбург.

Корупционният скандал, станал прочут като " Катаргейт " се разраства, откакто основен обвинен по делото стартира да разкрива нови елементи от него.

Трима бяха претендентите за поста на Ева Кайли. Заради сделката сред най-големите политически фракции за разпределението на постовете в Екологичен потенциал, за заместител на Мецола още веднъж беше определен социалист. Марк Ангел получи болшинство едвам след второто гласоподаване.

По време на дебата за абсурда, раздрусал върховете на европейската политика, Европейска комисия даде обещание нов закон за криминализирането на корупцията и изравняването на наказванията във всички държави-членки.

" Скоро ще предложа нов закон за криминализирането на всички форми на корупция с уеднаквени дефиниции и хармонизиране на наказванията в целия Европейски съюз. Готвим предлагането сега и ви давам обещание да бъдем допустимо най-амбициозни и строги и да дадем на полицията и съда нужните принадлежности за премахване на корупцията ", съобщи Илва Йохансон - еврокомисар по вътрешните работи.

Междувременно в Белгия една от основните фигури в " Катаргейт " - някогашният италиански евродепуат Антонио Панцери подписа договорка с белгийската прокуратура. Той призна виновността си и даде обещание подпомагане в подмяна на понижаване на присъдата против него.

" Със сключването на съглашението той приема присъдата от 5 години отнемане от независимост, от които 4 години са условни. Той приема санкция от 80 000 евро и конфискация от един милион евро ", сподели Марк Ойтендале - юрист на Антонио Панцели.

Според белгийски медии Панцери към този момент е почнал да разкрива детайлности за корупционната скица. Той твърди, че е персонално е давал пари в хартиени пликове на евродепутата Марк Тарабела - единият от двамата е с пожелан от прокуратурата имунитет. Панцери приказва за разнообразни случаи, като общо сумата е сред 120 и 140 000 евро. В подмяна Тарабела е трябвало да показва Катар в позитивна светлина в Европарламента.

Другият евродепутат с пожелан имунитет е италианецът Андреа Коцолино. Европарламентът би трябвало да реши при започване на февруари за снемането на имунитета на двамата.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР