Евродепутатът предлага поне 10% от кохезионните фондове да отиват за

...
Евродепутатът предлага поне 10% от кохезионните фондове да отиват за
Коментари Харесай

Момчил Неков: Време е за общоевропейска стратегия за селските, планинските и отдалечените региони

Евродепутатът предлага най-малко 10% от кохезионните фондове да отиват за обезпечено финансиране на планинските райони

Страсбург, 2 октомври 2018 година – „ Много приказваме за заслужено и отмерено развиване на всички европейски райони. Често приказваме и за политика на доближаване. За страдание обаче, статистиката е друга. Всяка година селища в селските региони изчезват от картите на Европа, разликите в приходите сред икономическите центрове и другите райони пораства. Младите хора напущат тези райони в търсене на нови благоприятни условия. Всичко това се случва макар милиардите евро вложения и разнообразни планове и стратегии. Време е за общоевропейска тактика за селските, планинските и отдалечените райони. “

Това съобщи евродепутатът от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал Момчил Неков и член на Комисията по земеделие и развиване на селските региони към Екологичен потенциал по време на разискване на Програма на Европейски Съюз за селските, планинските и отдалечените региони на пленарната сесия в Страсбург.

„ Към европейските райони би трябвало да се подхожда изцяло. Само по този начин може да се даде нов стопански модел за тези райони, които имат доста ограничавания и компликации “, сподели Неков.

Евродепутатът предложи да има обезпечено финансиране за планинските райони, да вземем за пример - най-малко 10% от кохезионните фондове, както и да се обезпечи спомагателна поддръжка за младежи, които създават и основават работни места тъкмо в тези райони.

Неков уточни, че е извънредно време и в България да стартира да се ползват тактики за планинските райони /Родопите, Странджа, Стара планина/, тъй като тези райони имат голям капацитет.

Припомняме, че Момчил Неков е основател за въвеждане на означението „ планински артикул " в България.

Въвеждането на сходен вид означения ще даде на продуктите видимост, гаранция за качество и генезис, отбрана против фалшификати и злоупотреби, опция за финансиране по линия на Общата селскостопанска политика /ОСП/ и Програмата за развиване на селските региони /ПРСР/, с което да се даде спомагателен подтик за локалното произвеждане в планинските региони.

Не на последно място потребителите ще могат да имат още един избор за качествена и здравословна храна, купувайки „ планински артикул “.

Евродепутатът се надява до края на годината термина за качество планински подукт да бъде въведен и в България.

.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР