Евродепутатът от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите

...
Евродепутатът от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите
Коментари Харесай

Момчил Неков иска 40 милиона евро повече от бюджета на ЕС за 2019 г. във връзка с болестите по животните това лято

Евродепутатът от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал и член на Комисията по земеделие и развиване на селските региони Момчил Неков дружно с двама свои сътрудници от Румъния внесоха оферти за нарастване с близо 40 милиона евро на Бюджета на Европейски Съюз за 2019 за разноски свързани с битка с африканската чума по свинете и болести по дребните преживни животни.

Предложенията са направени по отношение на това, че през 2018 година се следи увеличение на разпространяването на заболявания по животните в Европейски Съюз - като африканската чума по свинете, заболявания при преживните животни. Това се случи в райони, които граничат с трети страни, като Украйна, Молдова и Турция, каквито са България и северната ни съседка Румъния. Тези болести съставляват сериозна опасност, защото овцевъдството и козевъдството и развъждането на прасета постоянно са единствените вероятни стопански действия там.



Според евродепутат Неков е значимо да се обезпечат задоволително финансови принадлежности за битка с заболяванията, усилване на контрола по граничните пунктове и основаване на уреди, които да отделят податливите животни от тези, които са евентуални носители на болест.



Измененията са към дял 17 — Здравеопазване и сигурност на храните и
глава 17 04 — Безопасност на храните и фуражите, здраве на животните и хуманно отношение към тях, растителна отбрана.

Ето и съответните оферти:

В направление 17 04 01 - Осигуряване на по-висок здравен статус на животните и висока степен на отбрана на животните в Съюза
Европейска комисия е предложила: 163 500 000
Съветът (правителствата) предлага: 160 500 000
Момчил Неков и сътрудниците му евродепутати оферират: 170 000 000
На годишна база предлаганото нарастване е с 10 милиона, което е растеж от 6,25 %. Целта е да се обезпечат задоволително финансови принадлежности за битка с тези заболявания посредством създаването на ваксини или други съответни принадлежности, които ще оказват помощ за очистване на заболяванията в Европейски Съюз или в трети страни.

В направление 17 04 03 - Осигуряване на ефикасен, сполучлив и благонадежден надзор
Европейска комисия е предложила: 58 989 000
Съветът (правителствата) предлага: 54 989 000
Момчил Неков и сътрудниците му евродепутати оферират: 65 000 000
На годишна база предлаганото нарастване е с 9,517 милиона, което е растеж от 17,15 %. Идеята е да се оборудват КПП-та по този начин, че да могат да вършат бързи и задълбочени инспекции, в това число и сканиране, тъй че да не се стига до прекосяване на евентуално рискови животни и скотски артикули.

В направление 17 04 04 Фонд за незабавни ограничения, свързани със здравето на животните и растенията
Европейска комисия е предложила: 50 000 000
Съветът (правителствата) предлага: 41 500 000
Момчил Неков и сътрудниците му евродепутати оферират: 60 000 000
На годишна база предлаганото нарастване е с 20 милиона, което е растеж от 50 %. Целта е да се плануват финансови принадлежности за това податливите животни (свине, овце и кози) да нямат контакт с евентуални носители на болест, да вземем за пример посредством създаване на физическа инфраструктура (обграждащи съоръжения). Така могат да се запазят и автохтоните породи, като Източнобалканската свиня в България.

# # #

За Момчил Неков:
Член на Екологичен потенциал от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите;
Член на Комисията по „ Земеделие и развиване на селските райони “;
Член на Комисията по „ Култура и обучение “;

Член на делегациите на Екологичен потенциал за връзки с Китай и с страните от Централна Азия, както и на интерпарламентарните работни групи за биоразнообразието и устойчивото развиване, за климатичните промени, за развиване на туризма, културното завещание и европейските културни направления, за спорта.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР