Евродепутатът определи като комично обяснението на Министерството на външните работи

...
Евродепутатът определи като комично обяснението на Министерството на външните работи
Коментари Харесай

Андрей Ковачев: Основният въпрос е има ли черен списък на европейски граждани, които не се допускат в РСМ

Евродепутатът дефинира като комично обяснението на Министерството на външните работи на Република Северна Македония (РСМ), че той не е позволен на територията на страната на 6 май, тъй като е пътувал с лица, които съставляват риск за публичното успокоение и сигурност.
Всичко по тематиката: Отношенията България - районен съд Македония 988
В коментар за Българска телеграфна агенция Ковачев, който е и представител на Европейската национална партия (ЕНП) по въпросите на разширението, съобщи, че главният въпрос е има или няма черен лист на европейски жители, които не се позволяват в Република Северна Македония. Според него реакциите по случая на представители на Европейската комисия и Европейския парламент, както и на българското държавно управление, са стреснали управляващите в Скопие.

„ Комична реакция. Външното министерство на Република Северна Македония, очевидно притиснати от тази ясна и доста безапелационна реакция както от България, по този начин и от европейските институции – на Европейската комисия и Европейския парламент, взеха решение да излязат с изказване, че не поради мен, а поради някой различен, който не се разбра кой, бил представлявал опасност за спокойствието и сигурността на Република Северна Македония, решили групово на всички да откажат “, сподели.

Депутатът в Екологичен потенциал напомни, че в позицията на Министерството на външните работи в Скопие се показва още, че всеки член на европейския парламент е добре пристигнал, в случай че зачита македонската еднаквост и македонския език. „ Все отново аз съм бил на място и доста ясно видях, че става въпрос за компютърната система, в която излезе, че ние сме в този лист, в това число и аз “, разяснява евродепутатът. В документа, който получих, е записано, че лицето – надлежно аз, излизам като подобен, който не би трябвало да се позволява, добави той.

Според него главното е има или няма черен лист на европейски жители, които не се позволяват в Република Северна Македония.

Имало ли е през февруари месец среща при президента на страната Стево Пендаровски с премиера, с вътрешния министър и с техните служби, на която е разисквано кой да влезе в този лист. Въз основа на какви критерии се влиза в този лист, надлежно, попита евродепутатът. Той уточни, че единият от критериите е деклариран още в събота следобяд и той се отнася за хора, които не признават македонската еднаквост и македонския език - те ще бъдат в подобен лист и няма да са позволяват в този момент и в бъдеще в Република Северна Македония.

„ Тук идва големият проблем, който може да стигне до парадокс. Какво схващат тъкмо СДСМ и ДПМНЕ, двете партии – главната ръководеща и опозиционната партия, от, както те го споделят, „ негиране “ на македонската еднаквост и македонския език? “, разяснява. „ Ако се схваща това, че някой не признава сегашните действителности, тук са прави. Но сегашните действителности, че някой жив човек се самоопределя като етнически македонец, това е главно човешко право. Никой в никакъв случай не е отричал това човешко право “, означи евродепутатът.

Според него имаме проблем обаче, когато се показват умряли хора с друга еднаквост от тази, която те самите, когато са били живи, са се самоопределяли и са самоопределяли своя език като български. „ Имаме проблем, когато живи хора, които се самоопределят в този момент като българи, биват дискриминирани, подложени на диалект на ненавист, не могат да намерят кариерно развиване, техните деца биват обиждани в учебно заведение, против тях се провеждат побоища “, съобщи. Той напомни случаите с Християн Пендиков, с български културни клубове, които се затварят въз основа на това какви имена носят, и с повдигането на обвинявания към техните ръководители, както се случи в Битоля и в Охрид.

означи, че от страна на Скопие би трябвало ясно да се дефинира какво схващат под непризнаване на македонската еднаквост и македонския език. „ Ако това се окаже, че е проблем – да кажем и да настояваме да се показва истината за историческите персони – за Гоце Делчев, за Дамян Груев, за братя Миладинови, за Христо Татарчев, за Григор Пърличев, за една плеяда възрожденци и революционери, които са се самоопределяли като българи, за езика, който те са говорили и сами са определяли като български, в случай че това е проблем и значи за СДСМ и ДПМНЕ „ негиране “ и непризнаване на македонската еднаквост и език, то тогава имаме голям проблем, който може да докара до неуместната обстановка да не се позволява никой, или може би 90% от българското население, да влезе в Република Северна Македония “, съобщи евродепутатът.  

дефинира реакциите по случая като безусловно съответни. „ И комисията, и Народното събрание, и най-голямата политическа група ЕНП и Манфред Вебер означиха, че е безусловно неприемливо недопускането на членове на европейския парламент в страната претендент за участие в Европейския съюз. Не приказваме за Китай, Русия, Беларус или Северна Корея, или Венецуела. Тук приказваме за страна, която е претендент за пълновръстен член на Европейски Съюз. Точно тази реакция, в това число и на българското държавно управление и на българските политически партии, очевидно е стреснала в Скопие ръководещите, с цел да излязат през днешния ден с тази позиция, с която се пробват да прикрият следите, само че не са дали явен отговор дали има или няма черен лист “, сподели евродепутатът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР